СПЦ

Вјерници славе једног од најмудријих светитеља, ово су вјеровања

  • Извор: Мондо.рс
  • 07.02.2024. 08:58

Српска православна црква и вјерници данас славе празник посвећен Светом Григорију Богослову, цариградском архиепископу из 4. вијека и једном од најученијих хришћанских светитеља. Свети Григорије Богослов је још пре него што се крстио и посветио живот цркви.

Свети Григорије важи за једног од најученијих хришћанских светитеља. Саставио је многобројна дјела, од којих су му најславнија она из Богословља. Током свог архиепископовања у Цариграду доста је писао против јеретика, а прославило га је дјело Бесједе о Светој Тројици.

Рођен у Назианзу од оца Јелина и мајке хришћанке. Пре крштења учио се у Атини заједно са Василијем Великим и Јулијаном Одступником. Често је он прорицао Јулијану да ће бити одступник од вере и гонитељ цркве, што се и збило. На Григорија је нарочито много утицала добра му мајка Нона. Када заврши своје учење, Григорије се крсти. Свети Василије рукоположио га је за епископа сасимског, а цар Теодосије Велики ускоро га позове на упражњени престо архиепископа цариградског.

Продаје Фијата, препорука да се освешта прво

Продаје Фијата, препорука да се освешта прво

Саставио је многобројна дјела, од којих су му најславнија она из Богословља, због чега је и назван Богословом. Нарочито је знаменито по дубини његово дјело Бесједе о Светој Тројици. Још је писао против јеретика Македонија, који је криво учио о Духу Светоме (као да је Дух створење Божје), и против Аполинарија, који је криво учио, као да Христос није имао човечје душе, него да му је божанство било мјесто душе.

Писао је такође и против цара Јулијана Одступника, свог некадашњег школског друга. Када на Сабору 381. године, наста расправа око његовог избора за архиепископа, он се повуче сам, изјавивши: "Не могу нас лишити Бога они који нас лишавају престола". Затим напусти Цариград, оде у Назијанз, и тамо је живио до смрти у повучености, молитви и писању корисних књига.

Врата авиона Боинг 737 отпала у лету јер су недостајала четири шарафа

Врата авиона Боинг 737 отпала у лету јер су недостајала четири шарафа

Иако је цијелог живота био слабог здравља, ипак је доживео осамдесету годину. Мошти су му касније пренијете у Рим, а глава му се налази у Успенском собору у Москви. Био је и остао велико и дивно светло цркве православне, како по кротости и чистоти карактера тако и по ненадмашној дубини ума.

Вјеровање каже да би данас сваки ђак требало да понови градиво које га мучи, а након тога да се помоли Светом Григорију Богослову, јер се овај светитељ сматра заштитником мудрих и учених људи.

Био фараон у споту Лепе Брене: Сада је један од најпознатијих водитеља на нашим просторима

Био фараон у споту Лепе Брене: Сада је један од најпознатијих водитеља на нашим просторима


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: