Krsna slava Bijeljine

Vladika Fotije: Težiti dobrom i čuvati Srpsku

  • 09.08.2018. 13:31

Grad Bijeljina proslavio je danas krsnu slavu - Svetog Pantelejmona Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa, litijom gradskim ulicama i lomljenjem slavskog kolača ispred zgrade gradske uprave.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije poželio je, nakon što je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, gradonačelnikom Mićom Mićićem, kumom ovogodišnje slave gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i drugim zvanicama obavio lomljenje slavskog kolača, da Bijeljina ostane grad u kojem se teži dobru i ono veliča, te pozvao na očuvanje Republike Srpske. 

"Danas smo sabrani u bratskoj ljubavi u gradu Bijeljini. Daj Bože, da Bijeljina bude grad širine, ljubavi, mira, blagostanja, svakoga dobra u kojem se veliča ime Božije, u kojem se proslavljaju ugodnici Božiji kao što je Sveti Pantelejmon", istakao je vladika Fotije. 

Episkop zvorničko-tuzlanski naglasio je da su Nemanjići težili dobru u srednjovjekovnoj istoriji, bili vladari i postali svetitelji i iza njih su ostala dobra djela. 

Vladika Fotije rekao je da svi Srbi - koji živi u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, u matičnoj Srbiji, Crnoj Gori i na drugim prostorima, imaju isti ideal, a to je svetosavlje i pravoslavlje. 

"To nas je učio i govorio blaženopočivši patrijarh srpski Pavle - da budemo ljudi Božiji, narod Božiji i braća među sobom. Daj Bože da bude tako i da bude mir u Bijeljini i Republici Srpskoj i da čuvamo Republiku Srpsku jer će ona nas sačuvati", poručio je vladika Fotije. 

Današnjim svečanostima povodom slave grada prisustvovala je delegacija 27 gradova i opština, ambasador Indije Raul Čabro, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević, lideri SDS-a i PDP-a Vukota Govedarica i Branislav Borenović i druge zvanice. 

Uoči Svetog Pantelejmona u Bijeljini su sinoć položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića i održano "Duhovno veče" u Centru za kulturu. 

Koncert na Trgu održala je grupa "Balkanika". 

U okviru "Pantelinskih svečanosti", koje su otvorene 30. jula, među brojnim kulturno-umjetničkim i zabavnim sadžajima, kao i sportskim dešavanjima održana je "Savska regata", a 7. avgusta počeo je i Pantelinski vašar na Agrotržnom centru. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.