Bijeljina

Vladika Fotije služio liturgiju povodom hramovne i gradske slave

  • Извор: СРНА
  • 09.08.2023. 12:49

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je u Bijeljini Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona povodom hramovne i gradske slave, poručivši vjerujućem narodu da treba živjeti u zajedništvu, a prevazići stranačke podjele.

Vladika Fotije je rekao da i danas u crkvi Svetog Pantelejmona ima mnogo ljudi, rasa i kultura koji imaju jednu vjeru, pravoslavnu, koja ih ujedinjuje u jedno tijelo Duha svetoga, tijelo samog Hrista.

On je dodao da je zato pravoslavlje vaseljensko, a tvorci novoga svjetskog poretka su dobro prepoznali da to može da za njih bude problem.

- Pravoslavlje je, u stvari, jedan blagodatni svЈetski poredak u istoriji čovječanstva. Ono sabira sve ljude i sve narode i sve zajednice u jednu zajednicu crkve Božije, tijela Hristovoga i nadilazi i ono što je zemaljsko i ono što je nacionalno, uzvodi sve ka nebeskom. Zbog svega ovoga nije čudo što globalisti ustaju na pravoslavlje, jer teže da preuzmu kompetenciju od pravoslavlja - rekao je episkop Fotije.

On ističe da se pravoslavci uzdaju u Boga živoga, kao i u danas praznovanog Svetog Pantelejmona koji je bio ljekar po zanimanju, a koji je darom Božijim liječio i neizlječive bolesti.

- PretrpIo je zbog toga mnoge muke kao hrišćanin progonjeni, a kad se pomolio Bogu posjekli su ga i tako je stradao ovaj velikomučenik. I ovaj svetitelj i svi drugi vode računa o nama - kaže vladika Fotije.

On ističe da ljudi nemaju kraja u svom bezumlju i najveći prihodi idu na najrazornije oružje, te u tom smislu ovaj svijet nema budućnosti.

- Sa druge strane budućnost ovoga svijeta jeste u postu, molitvi, našim sabornim liturgijama pravoslavnim, u našem Svetosavlju. Za nas Srbe, ali i za druge, za Ruse, Grke i druge pravoslavne narode pravoslavna crkva nudi rješenje, posebno za nas koji smo ovdje doživjeli veliku golgotu i doživljavamo neprestano - rekao je vladika Fotije.

Vladika ističe da je jedina slabost srpskog naroda podjela po brojnim političkim partijama, koja razbija nacionalno jedinstvo i duh jednog naroda.

- Crkva neprestano apeluje da se izmirimo i prepoznamo brata u bratu, da se približimo i da živimo ljubavlju Hristovom, vjerom u njega i svetitetelje naše - rekao je on.

Vladika je naglasio da je to put koji nas vodi u život vječni, kojim Srbi treba da idu, a ne putem Evropljana koji odoše stranputicom, te od objesti ne znaju šta će sa sobom.

Vladika Fotije je naglasio da Srbi imaju svoj put, svoje svetitelje i idu tim putem ne okrećući se za tim nekim evropskim idolima, zvijezdama, nego treba da čuvaju pravoslavlje, svetitelje, hramove i da pobijede podjele.

- Dok to ne budemo učinili, mi nećemo moći ići dalje naprijed. Neprestano ćemo se sukobljavati jer imamo kancerogeni politički sistem koji ne donosi plod, a ti sukobi nikada neće dati napredak i toga se crkvi zahvaljujući, treba rješavati - poručio je vladika Fotije.

Obilježavanju slave grada Svetog velikomučenika Pantelejmona, pored brojnih vjernika, prisustvovali su i kum slave Tomica Stojanović, predstavnici Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Bijeljina Ljubišom Petrovićem i drugi.

Slavlje će biti nastavljeno u 17.30 časova kada će biti položeni vijenci na gradskom trgu kod spomenika srpskim borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a u 18.00 časova je služba u Crkvi Svetog Đorđa.

Potom slijedi u 18.30 časova litija ulicama grada, a u 19.00 časova lomljenje slavskog kolača ispred zgrade Gradske uprave.

Povodom slave grada Bijeljina stigle su brojne čestitke.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poželio je u čestitki rukovodstvu grada da nastavi da razvija Bijeljinu i cijelu Semberiju, a predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Republike Srpska Milorad Arlov zahvalio je gradskim vlastima što dugi niz godina Bijeljina podržava humane projekte posvećene Kosovu i Metohiji te istakao da vjeruje da će nastaviti saradnju u narednim godinama.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: