Григорије

Владика објаснио: Смије ли се палити веш-машина на црвено слово

  • Извор: Мондо.рс
  • 26.09.2023. 13:48

Сигурно сте и ви чули да када је црвено слово у црквеном календару, тј. неки велики верски празници, не би требало да радите кућне послове, осим оних основних попут спремања хране.

Међутим, епископ Њемачке Владика Григорије открива да то баш и није правило којег треба слепо да се држите.

Сасвим је у реду, додаје, да на "црвено слово", обавимо неодложне послове, посебно што СПЦ у свом календару има 38 празника, плус 49 недјеља који су црвено слово у календару.

"Често добијам питања да ли се смију обављати кућни послови на црквене празнике? Да ли се смије укључити веш-машина, почистити стан, опеглати одјећа? Одговор гласи: Да, смије. У већини случајева, увјерење да се не смију обављати кућни послови на црвено слово произлази из сујеверја, а не из истинског поштовања према светитељу или празнику који се тога дана прославља", написао је на свом профилу Владика Григорије, преноси "Мондо".


У ових 15 маркета појефтињују намирнице

У ових 15 маркета појефтињују намирнице

"Замислите да је само неки празник и ми кажемо: 'Данас не радимо ништа, али идемо у ресторан. Онда нас тамо послужују конобари, који су исто као ми хришћани и који трче и раде. И ми мислимо да смо нешто бољи од њих'. Међутим, нисмо јер они су бољи од нас у том тренутку јер нас служе. Исто тако је занимљиво моје сјећање на дјетињство када су у мом селу људи одмарали од пољских послова", прича свештеник и наставља:

"Тог дана празника нису ишли у цркву, него су играли карте и свађали се док играју карте. На Светој Гори, колико се ја сјећам, а и у манастиру у ком сам ја живио, код владике Атанасија, ми бисмо после службе - ако се служи литургија, а наравно литургија је на празник и црвено слово, ручали, а онда бимо и радили. Ишли смо на своја послушања. Дакле, рад сам по себи никада не може бити зло. Међутим, непоштовање празника и немање респекта према светитељу којег тог дана празнујемо се огледа у томе шта ми мислимо и куда су упућене наше мисли и наша дјела, а не на то да сада сједимо и ништа не радимо", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.