Vlasenica: Poljoprivrednicima isporučene moto-kopačice

  • 17.12.2020. 16:49

U opštini Vlasenica danas su podijeljene moto-kopačice za 20 korisnika projekta "Promocija poboljšane mehanizacije za male poljoprivrednike".

U finansiranju projekta nabavke moto-kopačica, čija je vrijednost 19.500 KM, sa po 40 odsto učestvovali su opština Vlasenica i švajcarski "Karitas", a korisnici sa 20 odsto.

Riječ je o projektu koji je započet prije četiri godine, a odnosi se na unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je veliki broj ljudi zainteresovan za ovakve donacije i da je opština od 2016. godine uspjela da riješi probleme oko 300 korisnika koji žive na selu i bave se poljoprivredniom proizvodnjom.

On je zahvalio "Karitasu" iz Švajcarske za dugogodišnju saradnju, te izrazio nadu da će ona biti nastavljena.

Zamjenik projektnog menadžera za poljoprivredu u švajcarskoj Humanitarnoj organizaciji "Karitas" Adnan Jašarević rekao je da se ovaj projekat realizuje u okviru projekta "IGAS" 2016-2021. godine, kao i da jedna moto-kopačica košta oko 1.000 KM.

"Sa nabavkom ove mehanizacije farmeri će uspjeti da unaprijede poljoprivrednu proizvodnju i kvalitet svojih proizvoda", naveo je Jašarević.

Jašarević je najavio novi petogodišnji ciklus razvoja poljoprivrednog sektora i podrške malim farmerima, nadajući se dobroj saradnji sa opštinom Vlasenica i u narednim projektima.

Živko Đokić iz sela Cikote u opštini Vlasenica, koji se bavi plasteničkom proizvodnjom, kaže da će mu ova poljoprivredna mašina dobro doći za budući rad na imanju.

"Planiram da kupim još jedan plastenik i unaprijedim proizvodnju, a sa moto-kopačicom će mi, sigurno, biti olakšan posao", rekao je Đokić.