Београд

Вода која лијечи - Овдје се налази тајни извор Свете Петке

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2023. 15:59

Ушушкан у густе дрвореде Липовачке шуме, у београдском насељу Железник, мирно стоји и већ 150 година на ходочашће прима вјернике извор Свете Петке, за чију воду се вјерује да је љековита и да помаже у лијечењу бројних болести.

Овај извор први пут је саграђен 1872. године. У рату је срушен, али су га мјештани заједничким снагама одновили 1973. године.

Ипак, црквени списи о овом извору датирају још из 16. вијека, а ту су и занимљиве легенде везане за ово свето мјесто.

Прича се да је овуда пролазио богати трговац и његова слијепа кћерка. Застали су и умили се љековитом водом, а дјевојка је сутрадан кад се пробудила видјела сасвим нормално. Постоји прича да је у знак захвалности баш овај трговац подигао цркву на том мјесту, у којој су касније служила два калуђера, али је у рату срушена.

Лука Црепуљаревић о животу на селу: Ништа не живим лошије од своје генерације

Лука Црепуљаревић о животу на селу: Ништа не живим лошије од своје генерације

Такође, постоји вјеровање да је један чиновник наредио да се посјече велики храст који се стотинама година налазио на извору. Грађани су се противили, али он је био неумољив – посјекао је храст, а сутрадан је пронађен мртав.

На овај извор мјештани и посјетиоци гледају као на праву цркву. То и не треба да чуди – било које вјерско здање треба да се поштује као светиња. Осим тога, овај извор посједује све што и мала црква или капела – ту су три чирака за паљење свијећа и неколико икона Свете Петке.

Да бисте попили или се умили водом са извора, треба да сиђете неколико степеника до чесме, гдје се вјерници моле светитељки, доносе цвијеће и сипају љековиту воду у флашице.

На овом прелијепом мјесту можете мало и да се одморите – ту је неколико клупа и сто.

Због своје локације, овај извор није тако познат.

Да би се до њега стигло, морате да пођете из Железника према Сремчици. Након што пређете пругу у Тараишу, идите право око два километра, и са лијеве стране ћете уочити знак, који су мјештани недавно поставили.

Када скренете десно, гдје вам табла са иконом Свете Петке показује, пратите пут све док не дођете до земљаног путића на самој кривини, са лијеве стране, којим треба да се спустите. Уколико сте дошли аутомобилом, ту га оставите и крените пјешице, јер је пут ка извору веома лош и неприступачан за кола.

Крените полако ка доле, прођите испод надвожњака, и уском стазицом ћете стићи на лијековити извор.

Славимо Свету Петку - жене данас не би требало да раде ове ствари

Славимо Свету Петку - жене данас не би требало да раде ове ствари

Не заборавите да се помолите и када кренете са извора. Ако не знате како, на извору постоји и крст са кратком молитвом: “Молитвама Богородице, спасе, спаси нас!”

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина