Izvor Plive

Vodeničar - zanimanje porodice Vasić više od 200 godina

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2023. 18:42

Nekada su kuće bile pune čeljadi. Samo jedna porodica na ovoj vodenici mljela je i po nekoliko tona brašna. Danas je druga slika. Po brašno u vodenicu dolaze uglavnom oni koji se vode zdravim načinom života. Tako priča vodeničar Aleksandar Vasić čija se porodica ovim poslom bavi više od 200 godina.

"Mlin polako melje. Mom mlinu za 100 kg treba po nekoliko sati. Tri-četiri sata i to je kvalitet brašna. To je brašno sve sa mekinjama. Nema odvajanja, od čitavog zrna, i to je jako zdravo", rekao je Aleksandar Vasić, vodeničar na izvoru Plive.

A zdravo je i okruženje u kojem se brašno melje. Vodenica Vasića smještena je u netaknutoj prirodi na samom izvoru Plive u Šipovu. 

A ovdje tik uz vodenicu su i divlje patke. Ovdje kažu da je to najbolji dokaz koliko je priroda ovdje netaknuta.

Divlje patke dočekuju po neko zrno kukuruza ili pšenice koje ode iz vodenice. U tom prizoru najviše uživa starina Jovo. Najiskusniji je to vodeničar na ovim prostorima. Svoje znanje i iskustvo prenio je na sina Aleksandra. 

"Sami mi to radimo ja podučavam i njih da znaju to održavati kasnije. Kakvi su đaci ovi mlađi? Dobro, uvijek ima nešto uraditi i uvijek ima nešto novo. Mi po zvuku znamo mlin, da li mu treba dodati žitarice da ne praznja", rekao je Jovo Vasić, vodeničar na izvoru Plive.

Posao se, pričaju Vasići, radi sa ljubavlju. I bez ljubavi nema ništa. Sa sjetom se prisjećaju vremena kada je poslije Drugog svjetskog rata na ovom području bilo više od 20 vodenica. Danas je ostala samo jedna. Zbog toga će Vasići, sve dok su živi, kažu, nastaviti ovaj posao i sačuvati porodičnu tradiciju. 

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)