Kazne za prekršaje

Vozači u BiH duguju 70 miliona KM

  • 30.01.2020. 19:28

Neplaćene saobraćajne kazne u BiH dostižu vrtoglavu cifru od skoro 70 miliona maraka. Podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka pokazuju da su vozači iz Federacije u dvostruko većim dugovima, pa su sa 43 miliona, daleko ispred vozača Republike Srpske koji duguju 22 miliona maraka.

"Najčešće kazne su za kretanje brzinom koja je veća od dozvoljene, vezanje sigurnosnog pojasa i kazne za nepropisno parkiranje vozila", rekao je Amel Siječić, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka. 

Apsolutni rekorder u Republici Srpskoj je Trebinjac koji je dužan skoro 60 hiljada maraka, a neslavni rekorder u Federaciji BiH je Sarajlija sa 145 hiljada duga za vratom. Zakoni o prekršajima u Srpskoj i Federaciji nisu isti i to je jedan od razloga zbog čega se cifre dugovanja toliko razlikuju, objašnjavaju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. Kažu i to da u borbi protiv kršenja saobraćajnih propisa najjače oružje su visoke kazne. 

"Kad su kazne bile 20 maraka, evo recimo za pojas, pa se još prepolove na 10 marka, onda ta kazna nije predstavljala kaznu i masovno se kršio taj propis. Međutim, kako su kazne povećane, onda se sa tim povećanjem povećava i poštovanje tog propisa. Tako je, između ostalog zahvaljujući i tome, povećano je korištenje pojasa, smanjen je broj onih koji prekoračuju brzinu kretanja i tako dalje", istakao je Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja. 

Banjaluka prednjači po broju prekršaja. Zbog toga je prošle godine zabilježeno 5 odsto više saobraćajnih nesreća nego 2018, a vozači su iz saobraćaja najčešće isključeni zbog vožnje pod uticajem alkohola, pokazuju podaci Policijske uprave Banjaluka.  

"Iz saobraćaja je isključeno 5.200 vozača, od kojih je 4.464 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, 16 pod dejstvom droga, 565 bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 155", naglasio je Radenko Stajkić, načelnik Sektora policije. 

Iako su teške saobraćajne nesreće prošle godine često punile crnu hroniku, broj smrtno stradalih u Republici Srpskoj manji je za 12, a teško povrijeđenih za 47 u odnosu na 2018. Ljetni mjeseci i dalje su najkritičniji. Gotovo sve najteže nesreće desile su se u junu, julu i avgustu. 
  

Тагови: