Radovi

Za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama prikupljeno oko 150.000 KM

  • Izvor: Srna
  • 23.10.2022.14:15

Za izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u mjestu Međuvođe, opština Kozarska Dubica, do sada je prikupljeno gotovo 150.000 KM, rekao je Srni Zoran Gvozden iz Amerike, koji je jedan od inicijatora prikupljanja novca.

Gvozden je rekao da radovi na hramu, koji se gradi s ciljem očuvanja sjećanja na mučeničko stradanje Srba u Јasenovcu i drugim mjestima, teku sporo.

- Materijal, zapravo ciglu smo kupili i sada je plan da do kraja godine bude sazidan hram do krova. Građevinski materijal je veoma skup, ali i građevinski radnici. Do sada smo prikupili oko 150.000 KM, pa kako nam novčana sredstva budu dozvoljavala, tako ćemo i raditi na izgradnji - objasnio je Gvozden.

On je ukazao na značaj izgradnje ovog hrama u Potkozarju koje je mnogo stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je najveći broj djece, žena, starih i nemoćnih sa prostora Kozare, Knešpolja i mnogih drugih krajeva, poslije ofanzive na Kozari provedeno kroz Međuvođe, a potom ubijeno i pogubljeno u logoru Јasenovac.

Gvozden je naveo da je u periodu od 1942. godine na području Međuvođske parohije više od 700 djece odvedeno u pravcu Јasenovca i od tada im se gubi svaki trag.

- Važno je da svako od nas bude svjestan koliko je bitno da ne zaboravljamo svoju istoriju, kulturu i vjeru. Pozivam sve ljude širom svijeta, ali i institucije Republike Srpske i BiH da pomognu izgradnju hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama u Muđuvođu - dodao je Gvozden.

On je rekao da se novac može uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79.240 Kozarska Dubica, NLB Banka Banjaluka.

Izgradnja Hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Јefrema.