Влада Српске

За обавезну вакцинацију у Српској биће издвојено 4,38 милиона КМ

  • Извор: АТВ
  • 08.02.2024. 13:51

Влада Српске прихватила је Информацију о планираној имунизацији у 2024. години у Републици Српској и сагласна је да се финансијска средства у укупном износу од 4.380.000 КМ, дозначе Институту за јавно здравство за финансирање обавезне имунизације, у складу са процедуром додјеле гранта.

Како је саопштено након сједнице Владе, ријеч је о редовним годишњим средствима намијењеним за  трошкове набавки имунолошких препарата, са циљем спровођења редовне обавезне имунизације становништва предвиђене законом. Ова средства се, у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести, обезбјеђују у буџету Републике.

Влада се упознала и са информацијама о извршеној обавезној имунизацији у Републици Српској у протеклом периоду. Анализом достављених података од стране здравствених установа које спроводе процес вакцинације, код већине вакцина уочено је да је обухват вакцинације у првој години живота (примовакцинација) био око 90 одсто и више, а у ревакцинацији између 65 одсто и 76  одсто, што није довољно за остваривање колективног имунитета. 

Утврђене измјене Породичног закона које се односе на располагање дјечијом штедњом

Утврђене измјене Породичног закона које се односе на располагање дјечијом штедњом

„Уочен је значајан пад обухвата у ревакцинацији комбинованом DTaP-IPV-Hib вакцином против дифтерије, тетануса, пертусиса, дјечије парализе и Haemophilus influenzae tip b што доприноси повећању боја дјеце која нису комплетно вакцинисана и самим тим су осјетљивија за оболијевање. Када је у питању МРП вакцина против морбила, рубеле и паротитиса, обухват вакцинацијом првом и другом дозом вакцине је далеко од потребних 95 одсто и више за остварење колективног имунитета у популацији. Посматрајући по годинама, биљежи се константан пад у обухвату вакцинацијом и ревакцинацијом против морбила МРП вакцином“, кажу у Влади Српске.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећа да се дјечије заразне болести могу ефикасно спријечити вакцинацијом, те да је изузетно важно да се дјеца редовно вакцинишу у складу са календаром обавезне вакцинације, као и да дјеца која можда нису комплетно вакцинисана, што прије надокнаде пропуштене дозе вакцина. Вакцинацијом се ствара и колективни имунитет и чува како сам појединац, тако и други у његовој околини.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.