Три разлога

Зашто Срби најчешће славе Никољдан?

  • Извор: Блиц
  • 18.12.2023. 18:33

Сваког 19. децембра православци славе Светог Николу. Неке процјене кажу да ће данас у преко 30 одсто домова у Србији горети свијећа јер је ово по броју свечара убједљиво највећа српска слава.

Ако рачунамо да просјечна породица има око 20 гостију за славском трпезом онда је потпуно јасно како је настала узречица да за Светог Николу “пола Србије слави, а друга половина иде у госте”.

Ипак, прича о томе како је дошло до тога да баш Свети Никола постане “најпопуларнија” слава у Србији, мало је комплекснија и тешко се објашњава само једним разлогом.

Свети Никола је био епископ Мире Ликијске у Малој Азији. Ријеч је о васељенском свецу тј. ономе кога под‌једнако поштује и западни и источни свијет. Легенда каже да је Свети Никола за живота био велики доброчинитељ који је све своје богатство и имање разд‌јелио сиромашнима, а он сам је, вођен чудесним гласом, кренуо да у народу да шири вјеру, правду и милосрђе.

Највећи заводник Југославије напунио 70: Овако данас изгледа Владо Калембер

Највећи заводник Југославије напунио 70: Овако данас изгледа Владо Калембер

Већ самом својом појавом је доносио утјеху, мир и добру вољу међу људе, а скроман какав је био, новац није давао људима у руке, већ им је стављао у џеп да би се изненадили када га нађу. Управо због ових детаља се вјерује да је легенда о Деда Мразу проистекла баш на основу живота Светог Николе.

И док је западни свијет потпуно прихватио Сента Клауса у облику дебељушкастог деке који, обучен у црвено д‌јеци доноси пакетиће, у Србији култ Светог Николе има још дубље коријене и одржао се све до данашњих дана, преноси Новости Магазин.

Свети Никола је живио у 4. веку, а његово житије је једно од првих преведених са грчког језика. Прихватајући хришћанство, Срби су управо на примјерима из живота Светог Николе учили о смислу и врлинама ове религије, па су га временом усвојили за свог заштитника.

Сутра је Свети Никола: Једну ствар никако не би требало да радите!

Сутра је Свети Никола: Једну ствар никако не би требало да радите!

Наравно, разлог за толику “популарност” Светог Николе међу Србима може бити и много приземнији и “овоземаљскији”.

Стара Србија била је земља сељака у којој је највећи дио становништва преко цијеле године радио у пољу. Зима је била једини период када је било времена за предах, па је Свети Никола, који се слави 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, био идеалан.

Камера снимила свађу дечка и дјевојке: Нико није очекивао да ће овако завршити

Камера снимила свађу дечка и дјевојке: Нико није очекивао да ће овако завршити

Осим овога, неки етнолози истичу и да је за распрострањеност култа Светог Николе међу Србима заслужно и већ пословично сиромаштво нашег народа. Како Свети Никола пада у време божићног поста, такву славу је увек могуће спремити – треба само мало хлеба, кромпира и ракије, па да се угосте гости и “испоштује” светац. А, ако се нађе и мало рибе… онда је то већ права гозба! Вероватно је да је сваки од ових разлога у одређеној мери допринео данашњој популарности Светог Николе међу Србима. Како било, свима који славе, као и онима који иду на славу, желим да у миру и слози проведу овај дан

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.