Osobe koje uđu u Srpsku idu u kućnu izolaciju

Zatvoreni karantini na graničnim prelazima

  • 12.05.2020. 19:17

Karantini na graničnim prelazima od danas su zatvoreni. Svim osobama koje uđu u Republiku Srpsku izdaje se rješenje o kućnoj izolaciji. 

U karantinu GP Rača danas se nalazilo 6 osoba koje su dalje upućene u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Ta rješenja na granici i dalje izdaje inspekcija.

Nakon prijema rješenja građani su dužni da se prijave epidemiološkoj službi ukoliko osjete određene zdravstvene tegobe, kažu u Domu Zdravlja Bijeljina.

""U narednih 14 dana se javljaju epidemiološkoj službi ako imaju tegobe. Ako nemaju tegobe, nemaju obavezu da se javljaju. Oni su pod nadzorom i biće kontrolisan njihov boravak u kućnim uslovima, ali nemaju obavezu da, kao što je ranije bilo, svakodnevno pozivaju epidemiološku službu, mjere temperaturu, i tako dalje", kaže prim. dr Duško Milovanović, direktor DZ Bijeljina.

Karantini građanima nisu obezbjeđivali komfor, ali u njima su imali sve neophodne uslove, kaže direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović. To je podrazumijevalo zdravstveni pregled, siguran smještaj i ishranu. U narednim danima, svi karantini na graničnim prelazima biće dezinfikovani, neposredno prije uklanjanja šatora, najavljeno je iz Civilne zaštite.

"Na nama je da u narednih od 2 do 5 dana izvršimo dezinfekciju kompletnih objekata prostora, materijalno-tehničkih sredstava koja smo koristili i ono što građani RS kao interesantan podatak treba da znaju je da su granični karantini bili karantini koji su najviše puta dezinfikovani u ovih dva mjeseca. To su bili prostori gdje su maksimalno sprovođene mjere preventive i zaštite od mogućnosti širenja Virusa korona", rekao je Novitović.

Kontrolu osoba u kućnoj izolaciji u narednom periodu vršiće komunalna policija. Za lica koja ne budu poštovala izolaciju, slijede novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM.

Тагови: