Zasađeno drveće

Zelene oaze za najmlađe u Banjaluci i Sarajevu: Infinity grupacija u novoj humanoj misiji

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2022. 16:48

Tri japanske trešnje, dva javora i 190 grmova koji rastu uz ogradu, krase dvorište Roditeljske kuće „Iskra“ u Banjaluci. Uz druženje sa radnicima i mališanima koji su radoznalo izvirivali, zasadili su ih zaposleni iz kompanija članica Infinity International Group. Urediti dvorište za roditelje i djecu koja se liječe od teških bolesti, najhumanija jer završnica naše kampanje „Mjesec zdravlja“, kažu gorani iz ove grupacije koji su se odlično snašli i sa lopatama u rukama.

Uvijek smo podržavali humanitarne akcije, naročito one kojima smo pomagali djeci, a posebno je zadovoljstvo biti koristan u okruženju kakvo je Roditeljska kuća, kaže Aleksa Bošnjak iz kompanije Prointer ITSS. Jedan od najstarijih radnika u kompaniji i u svom kraju je poznat kao borac za očuvanje životne sredine.

,,Uvijek imam vremena da se tome posvetim i dosta sam angažovan u takvim akcijama u Laktašima, prije svega u uklanjanju otpada, ali i postavljanju novih sadnica. Svaka donacija Roditeljskoj kući je velika stvar i ponosan sam što je naša grupacija bila dio ove akcije. Nije lako doći ovdje i vidjeti bolesne mališane i zato je svaki osmijeh na njihovom licu bogatstvo“, kaže Aleksa. 

Radom na obnovljivim izvorima energije i elektromobilbnosti, naša grupacija i jeste orijentisana ka „zelenoj“ industriji i zdravoj životnoj sredini, dodaje Nikola Karan, direkor kompanije EP Mobile, članice IIG. 

,,Radom na razvoju elektromobilnosti kod nas i razvijanjem svijesti o štetnosti emisije ugljendioksida, svakodnevno radimo i na očuvanju životne sredine. Zato nam je ova akcija posebno značajna, jer će nove sadnice uljepšati ovo dvorište, ali i čitav grad koji će postati zeleniji. Svako od nas može napraviti taj mali, ali značajan korak“, naglašava Karan. 

A koliko je značajan, svjedoči i Jelena Kušljić, koja u kući boravi od početka godine, u pratnji svog trogodišnjeg sina. Sad im je to drugi dom. 

„Ovdje se djeca odmaraju i fizički i psihički u pauzama od svakodnevnih terapija koje su mukotrpne, naročito kod onih malo starijih koji su svjesni svega što prolaze. Ipak, kad nađeš neko utočište poput ovog u kojem imamo i podršku od radnika, naše Andreje, Aleksandre, Katice, ovo postane drugi dom. Kad porastu, ove sadnice će biti lijepa hladovina za mališane koji zbog hemoterapija i ne smiju na sunce“, kaže Jelena. 

Kad god je lijepo vrijeme, djeca su u dvorištu, jer im je potrebno da budu na vazduhu, objašnjava Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja oboljelih od malignih bolesti ,,Iskra“ i naglašava da svaka donacija na ovoj adresi ima poseban značaj.  

 ,,Ovim sadnicama ćemo na neki način ograditi naše dvorište, što nam je posebno važno, jer ovo područje postaje sve urbanije, a kao što vidite, imamo i mnogo parkiranih automobila u blizini. Kad nam grmovi i drveće narastu, imaćemo prilično mirnu i zelenu oazu za naše mališane i njihove roditelje“, kaže Dijana.   

Sadnice smo i odabrali kako bi se najbolje uklopile u ovu sredinu i bile korisne, naglašava Ivana Živković, menadžer za ljudske resurse u Infinity grupaciji i dodaje da je druženje sa mališanima svima bilo posebno emotivno. 

„Cilj nam je bio da pomognemo nekome kome će to stvarno značiti, a druženje sa korisnicima još dugo ćemo prepričavati. Posebno nam je značajno što smo u tim razgovorima dobili i neke infromacije koje nam mogu biti vodilja u daljem humanitarnom radu. Vjerujemo da će ova saradnja sa Roditeljskom kućom, kojoj smo i ranije pomagali, prerasti u tradiciju, kako bismo i dalje računali jedni na druge. Ovo je bio najbolji mogući način da završimo kampanju posvećenu zdravlju, koju smo posvetili ne samo našim radnicima, već i čitavom okruženju“, kaže Živković.  

Sa posebnim emocijama svoj goranski pohod prepričavaju i u kompaniji Prointer iz Sarajeva. Njihovi zaposleni sadnice su posadili u dvorištu Osnovne škole i vrtića u Vogošći, a šest novih stabala krasi i SOS Dječija sela. Vidjeti kako radi dom koji pruža utočište djeci bez roditeljskog staranja na sve nas je ostavilo poseban utisak, kaže Bojana Omerović, direktorica sarajevskog Prointera i naglašava da su se zaposleni zainteresovali kako da individualno pomognu mališanima.  

„Ovom akcijom smo htjeli da podstaknemo sve ljude, a naročito djecu i omladinu da razmisle o sredini u kojoj žive i kako je očuvati. Briga o prirodi mora postati dio naše svakodnevice i zato smo odlučili da kampanju posvećenu zdravlju završimo zelenim poklonima i to među najmlađima“, kaže Omerović. 

Tako su tri važna, sarajevska dvorišta dobila 11 novih sadnica, a kad se razgranaju, biće to prekrasna stabla breze, bresta, divlje jabuke, ali i bujne krošnje neobične parocije i sorbusa, žbunastog drveta iz porodice ruža.     


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм