Mogu imati odlučujuću ulogu u društvu

Ženama treba pažnja tokom svih 365 dana, a ne samo jedan dan u godini

  • 08.03.2019. 19:39

Žene u društvu mogu imati odlučujuću ulogu, zbog toga će institucije RS nastaviti da doprinose unapređenju prava žena. Poruka je, povodom međunarodnog Dana žena, najviših funkcionera Srpske.

Da za žene nema prepreka ni kada je politika u pitanju i da mogu da dostignu do važnih pozicija, primjer je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je šest godina bila predsjednik Vlade, a sada je predsjednica RS.

“Moram reći da smo često zarobljeni nekim tradicionalnim stereotipima i naravno kao društvo moramo da se oslobađamo tih stega i da budemo društvo jednakih šansi i za muškarce i za žene, a to znači da dođu i do važnih pozicija i da učestvuju u kreiranju društvenih rješenja“, ističe Željka Cvijanović, predsjednik RS.

Ženama treba pažnja tokom svih 365 dana, a ne samo jedan dan u godini, poručuje iz Hercegovine tridesetogodišnja Ivana Gajić. Ona je majka šestoro djece, tvrdi da žene ne trebaju da budu žrtve, već dobri organizatori.

“8.mart ne bi trebao da bude danas kao Dan žena, mislim da bi to trebalo da bude svaki dan, da se žene poštuju, svjedoci smo toga da mnoge žene trpe i porodično nasilje i da smo zapostavljene, a što se tiče toga koliko je teško biti majka šestoro djece, iskrena da budem, ako je dobra organizacija, nije to toliko teško", kaže Ivana.

Banjalučani su za poklon i najljepši cvijetni arnžman čekali u redovima. U Istočnom Sarajevu, na Jahorini, dame su dobile besplatno skijanje, uz poklone iznenađenja.

8.mart je rezultat borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena. Mnoge žene su u tim oblastima ispisale istoriju, a mnoge se za svoja prava i dalje bore.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)