Protest

Zenički rudari blokirali magistralni put, probili policijski kordon

  • Izvor: Agencije
  • 31.03.2023. 12:32

Zenički rudari blokirali su magistralni put M-17 prema ovom gradu, poručujući kako neće odustati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno isplate februarske plate i januarskih doprinosa.

Rudari su prethodno probili kordon policije. Kako javljaju federalni mediji, jedan rudar je tokom probijanja kordona povrijeđen. 

Saobraćaj na ovoj dionici trenutno je blokiran.

Treba naglasiiti da je predsjednik Sindikata RMU Zenica, Elvedin Avdić, apelovao na rudare da se nakon protesta pred Gradskom upravom Zenica vrate u Dom rudara i da prekinu sve aktivnosti, no oni su ipak krenuli u kolonu prema magistralnom putu.

Rudari podsjećaju da se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ne oglašava od prošlog petka, kada su stupili u radnički neposluh te prekinuli proizvodnju, a takođe ne postupa ni po zaključcima Gradske uprave Zenica usvojenim juče, kada je izglasana deblokada računa RMU Zenica.

Nakon neprospavane noći i cjelodnevnog protesta, rudari su se uputili gradskim bulevarom, uz rijeku Bosnu na blokadu magistralnog puta, a najavljivali su i izlazak na petlju na ulazu u grad, gdje se nalazi kuća gradonačelnika Kasumovića, piše Zenicablog

Nakon neprospavane noći, jutros su dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da riješi sa Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i upravom RMU Zenica blokadu računa, a kako se to nije dogodilo do 10 sati odlučili su krenuti ka magistralnom putu M-17 gdje će ostati do deblokade računa.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić zatražio je od rudara da završe sve aktivnosti i da se vrate u Dom rudara. Međutim, okupljeni komorati su se na to oglušili te krenuli ka magistralnom putu uz skandiranje “Fudo lopove”.

Takođe, pozvali su i svoje porodice da im se priključe na protestnom skupu na magistralnom putu M-17.

Račun rudnika je blokiran na osnovu kamata za KGZ naknadu za što je ranije plaćena glavnica, ali kamate od oko tri miliona KM nikada nisu otpisane zbog čega posljednjih 18 mjeseci rudarima svaki mjesec Grad Zenica na osnovu ovih potraživanja blokira račun.

Tagovi: