Илија Граховац

Змај од Шипова осуђен због пријетњи лидеру ПДП-а

  • Извор: Глас Српске
  • 09.10.2023. 19:03

Илија Граховац познатији као "Змај од Шипова" осуђен је данас у Основном суду у Мркоњић Граду на 2.000 КМ новчане казне због пријетњи лидеру Партије демократског прогреса (ПДП) Браниславу Бореновићу.

Према пресуди која је објављена на страници Основног суда Граховац је дужан да казну плати у року од 30 дана након правоснажности пресуде. Наводи се да је осуђен за кривично д‌јело угрожавање сигурности.

Према судској одлуци, уколико не плати казну суд ће донијети одлуку да се она замијени затворском тако што ће се сваких 100 КМ  рачунати  као дан затвора. Тако ће уколико не плати казну Змај од Шипова морати иза решетака на 20 дана.

Он је обавезан и да плати  трошкове кривичног поступка од 300 КМ.

Према оптужници Граховац је 7. октобра 2022. године у угоститељском објекту у Шипову, приликом праћења телевизијског преноса протестног скупа на којем је Бореновић држао говор, упутио пријетње: "Да сам знао да ћеш то говорити да дођем да те устријелим " и „Сто пута боље убити Бореновића, него Изетбеговића Бакира".

У оптужници се наводило да је од присутних тражио да снимају изношење пријетњи и да снимке јавно објаве, а након што је снимак 9. октобра 2022. године објављен на јутјубу и Твитеру, почео се масовни ширити интернетом и прегледао га је већи број особа.

"Све заједно је, с обзиром на озбиљност пријетњи у којима се позива на убиство и чињеницу да су исте путем интернета презентоване великом броју људи, код оштећеног изазвало осјећај страха за сопствени живот и сигурност", пише  у оптужници на основу које је изречена пресуда.

Граховац је раније на главном претресу признао кривицу те се извинио и покајао, пише Глас Српске .

Поводом пресуде Змају од Шипова Бореновић се данас огласио и рекао да је и сам пред судом изјавио да му опрашта, што му је ублажило казну.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: