Prva tri kvartala tekuće godine su veoma optimistična

Zvornik: I u godini pandemije napreduje preduzetničko poslovanje

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2021. 19:17

Uprkos pandemiji koja je ugrozila ekonomiju u cijelom svijetu, Zvornik ovih dana bilježi porast preduzetničkog poslovanja. Prva tri kvartala tekuće godine su veoma optimistična.

"Dakle 53 radnje su više otvoreno nego što je zatvoreno, dakle to je najveće povećanje u poslednjih nekoliko godina. Posebno što je značajno jeste da imamo najveći broj otvorenih radnji upravo iz zanatskog sektora, dakle u sektoru trgovina i ugostitelja nije bilo nekog značajnijeg rasta, zato zanatstvo, sada nam je zanatstvo najveća grana, sa najvećim brojem radnji", rekao je Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti.

U Zvorniku ne izostaje ni pomoć i podrška grada. Neće izostati ni ubuduće, obećava gradonačelnik.

"Mi ćemo i ubuduće podsticati razvoj preduzetništva, a da smo učinili pozitivne korake govore i podaci da je broj registrovanih samostalnih preduzetničkih radnji našem gradu značajno veći u ovoj godini nego što je to bilo 2019. Mi smo uvijek tu za sve one koji podržavaju ovakve ideje i naročito za sve ljude koji žive u našem gradu, a imaju poslovne ideje koje treba podsticati kako bi se preduzetništvo još više živjelo u našem gradu”, rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Vidljiv je oporavak i na polju tržišta rada. Došlo je do povećanja broja zaposlenih. Takođe broj ljudi evidentiranih pri Zavodu za zapošljavanje se smanjio. Ono što posebno ističu je odnos uvoza i izvoza.

"Ono što je možda najbitnije je u oblasti privrede možda najbitniji podatak za stanje u privredi  je  odnos uvoz –izvoza, odnosno pokrivenst uvoza izvozom, privrednici u Zvorniku izvezu 2 i po puta robe i usluga nego što se uveze, tako da na kraju godine očekujemo negdje da izvoz bude oko 350 miliona, a uvoz nekih 160-170“, rekao je Stefanović.

U prva tri kvartala ove godine na pordučju Zvornika evidentirano je ukupno 850 preduzetničkih radnji, a imajući u vidu analize, na kraju godine taj broj će biti još veći.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок