Sjednica Vlade

Afrička kuga svinja prijavljena na 23 imanja, naknada štete iz Fonda solidarnosti

  • 29.06.2023. 15:51

Afrička kuga svinja prijavljena je na 23 zaražena imanja, zaključno sa jučerašnjim danom, od kojih su 22 na području Grada Bijeljina i jedno na području opštine Šamac.

Finansijska sredstva potrebna za sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja, kao i za naknadu štete nastale usljed afričke kuge svinja u Republici Srpskoj biće obezbijeđena iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

To se navodi u Informaciji o pojavi afričke kuge svinja u Republici Srpskoj koju je usvojila Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici. 

“Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prati realizaciju naloženih mjera, te preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o afričkoj kugi svinja u Republici Srpskoj”, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Zabranjen rad stočnim pijacama u Srpskoj

Zabranjen rad stočnim pijacama u Srpskoj

Informacija o pojavi bolesti i daljem postupanju je odmah prosleđena svim opštinama i gradovima, MUP-u Republike Srpske, Upravi civilne zaštite Republike Srpske, Inspektoratu, te nadležnim veterinarskim organizacijama.

Predstavnici Ministarstva posjetili su i opštine Bijeljina i Šamac, i dali jasne i precizne instrukcije o postupanju prilikom eutanazije svinja i asanacije terana na imanjima gdje je potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja. Održani su sastanci i sa veterinarskim organizacijama zaraženog i ugroženog područja i date jasne instrukcije o postupanju. Predstavnici Ministarstva su preventivno posjetili i Grad Laktaši gdje je održana i sjednica Кriznog štaba za djelovanje u slučaju pojave afričke kuge svinja.

“Pojačane mjere nadzora, nema novih prijava afričke kuge”

“Pojačane mjere nadzora, nema novih prijava afričke kuge”

Takođe, Ministarstvo je formiralo Ekspertsku grupu za epizootiološki nadzor pojave afričke kuge svinja.

Sve veterinarske organizacije su stavljene na raspolaganje veterinarskim inspektorima u cilju što bolje organizacije i realizacije naloženih mjera.

Sve dosadašnje aktivnosti sprovedene su u skladu sa propisima i pravilima struke.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!