Zbog afričke kuge

Zabranjen rad stočnim pijacama u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 28.06.2023. 13:44

Zbog pojave afričke kuge u Bijeljini ali i Šamcu, Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zabranilo je rad stočnim pijacama na prostoru cijele Srpske u trajanju od 30 dana.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske do danas je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na 23 imanja na teritoriji Grada Bijeljina, navedeno je u saopštenju.

Kako su dodali, potvrđeno je i jedno žarište na području opštine Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja.

Opština Šamac, kao i sve opštine i gradovi u Republici dobili su infirmacije o prvom utvrđenom slučaju sa svim instrukcijama o daljem postupanju, naveli su iz Ministarstva. 

Divlje svinje pored puta u Aleksandrovcu

Divlje svinje pored puta u Aleksandrovcu

“Zadatak lokalne samouprave je da formira Lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja, koji je dužan da obezbijedi sprovođenje svih naloženim mjera, između ostalog i:

lokaciju za neškodljivo uklanjanje uginulih i eutanaziranih životinja sa zaraženog imanja u saradnji sa veterinarskom organizacijom i izvršiti eutanaziju svinja i sprovesti mjere asanacije zaraženog imanja

zabranu kretanja životinja u zaraženom i ugroženom krugu, kao i pojačanu kontrola sprovođenja i nadzora nad svim naloženim mjerama”, navedeno je u saopštenju.

Nina još danas prodaje krofne pa putuje s ocem u Moskvu: Skupljeno dovoljno novca

Nina još danas prodaje krofne pa putuje s ocem u Moskvu: Skupljeno dovoljno novca

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Banjaluci danas je održan i sastanak sa predstavnicima Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske na kome su doneseni zaključci da se zabrani organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cijele Republike Srpske, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

“Takođe, uputiće se dodatna naredba Lokalnim kriznim centrima u svim opštinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području Republke Srpske koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja”, stoji u saopštenju.

Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu

Italija traži Ivana koji je uklesao ime na Koloseumu

Kako stoji u saopštenju, kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade Republike Srpske, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava.

Javnost će o svim narednim koracima biti blagovremeno obaviještena.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок