Нису сви амерички произвођачи задовољни

Америка поново у страху од Кине: Рат око производње напредне генерације чипова

  • 03.12.2023. 13:07

Нису сви амерички произвођачи чипова задовољни санкцијама које је Вашингтон увео Пекингу, јер оне представљају губитак профита, изјавила је америчка министарка за трговину Ђина Рејмондо.

"Не можемо дозволити да се Кина дочепа тих чипова и тачка. Ускратићемо им нашу најнапреднију технологију", рекла је она на националном одбрамбеном форуму у Калифорнији, који је организовала Предсједничка фондација Роналда Регана.

Министарка је додала да зна да "постоје извршни директори компанија за производњу чипова, који су постали мало нервозни јер губе приходе.

"Али то је живот. Заштита наше националне безбједности важнија је од краткорочних прихода", нагласила је. 

Рејмондо је посебно поменула "Енвидију", једну од компанија, која је наставила да развија чипове посебно за кинеско тржиште након што су САД увеле своју почетну рунду ограничења у октобру 2022.

Она је такође изразила забринутост да ако Јапан и Холандија, чије фабрике заузимају водеће позиције у области опреме за производњу полупроводника, наставе да снабдијевају Кину, онда рестриктивне мјере САД неће имати никаквог смисла. 

У Вашингтону се тренутно води дискусија о потреби за додатним улагањима како би се спријечило да Кина производи полупроводнике сљедеће генерације. 

"Морамо да производимо у својој земљи. То је у основи иницијатива за националну безбједност. САД не производе најсавременије чипове на својој територији", указала је Рејмондо, истакавши да велике компаније, попут "Енвидије", производе своје полупроводнике на Тајвану.

Она је оцијенила да Бироу за индустрију и безбједност Министарства трговине, који управља контролом извоза САД, треба више средстава од Конгреса. 

"Имамо буџет од 200 милиона долара. То је као цијена неколико борбених авиона. Ако смо озбиљни, хајде да финансирамо ту операцију по потреби", закључила је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм