Састанак и потписиввање споразума

Амиџић са ЕБРД о финансирању пута од Фоче до Хума, вриједност 100 милиона евра

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2023. 10:17

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Мануела Несл потписали су данас у Сарајеву Споразум о кредиту ЕБРД-а у износу од 110 милиона евра за изградњу ауто-пута Коридор "Пет це" на дионици Мостар сјевер-Мостар југ.

Изразивши задовољство потписаним уговором, Амиџић је прецизирао да ће овим средствима бити финансирани изградња 15 километара ауто-пута и двије петље на тој дионици.

Ова општина у Српској има највећу просјечну плату

Ова општина у Српској има највећу просјечну плату

Према његовим ријечима, рок за отплату кредита од 110 милиона евра је 15 година, уз грејс-период од четири године.

Амиџић је додао да су започети разговори и о другом важном пројекту, финансирању дијела радова на магистралном путу од Фоче до Хума, односно пута за Шћепан Поље у Црној Гори.

"Очекивана вриједност овог пројекта је 100 милиона евра, од чега су грантовска средства 40 милиона евра. Дужина дионице износи 19,5 километара и ријеч је о важном инфраструктурном пројекту", нагласио је Амиџић.

Директор ЕБРД-а за инфраструктуру Сузан Горансон рекла је да су средства предвиђена потписаним уговором о кредиту од данас на располагању за финансирање кључне мостарске дионице.

Ове двије европске земље неће моћи да

Ове двије европске земље неће моћи да "постоје" без руске нафте: Писали Бриселу!

Она је додала да ће пројекат бити финансиран и са 150 милиона евра гранта из инвестиционог оквира за западни Балкан, али и средствима домаћих банака које су одабране путем јавног тендера.

"Пројекат се састоји од петље Мостар сјевер, петље Мостар југ и око 15 километара коловоза са двије траке. Побољшаће путну инфраструктуру, транспорт људи и добара, повезати градске улице, умањити трошкове превоза и допринијети безбједности", нагласила је Горансонова.

Она је додала да је ЕБРД започео финансирање изградње Коридора "Пет це", који повезује Будимпешту са Јадраном, 2008. године и да је од тада за ове намјене издвојио више од милијарде евра.

Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Адебајо Бабађиде рекао је да је ЕУ обезбиједила више од 150 милиона евра бесповратних средстава за подршку изградњи ове важне дионице, а да ће уговор о томе бити потписан наредне године.

ИЗВУЧЕНА ЛОТО СЕДМИЦА!

ИЗВУЧЕНА ЛОТО СЕДМИЦА!

Он је истакао да Коридор "Пет це" представља једну од кључних транспортних артерија и трговинских повезнице БиХ са сусједима и широм путном мрежом у остатку Европе.

"Добробити за локално становништво су бројне од смањења времена за путовање до безбједности у саобраћају", рекао је Бабађиде и додао да је ЕУ за изградњу Коридора "Пет це" до сада обезбиједила више од 87 милиона евра бесповратне подршке.

Уз двије петље и 15 километара пута на дионици Мостар сјевер-Мостар југ биће изграђено и пет тунела и 10 вијадуката.  

Пратите нас и путем Вибера