Ово је највећа плата у Српској

Бањалучанин за један мјесец постао милионер

 • Извор: Глас Српске
 • 28.02.2024. 15:14

Највећа плата исплаћена у Републици Српској у прошлој години износила је 983.026 марака, док је у ФБиХ највећа мјесечна зарада била 429.123 марке, подаци су пореских управа ентитета.

У табели пет највећих пријављених појединачних нето примања по основу радног односа у Републици Српској за 2023. годину на првом мјесту налази се Бањалучанин, који је запослен у дјелатности изградње хидрограђевинских објеката, а којем је на рачун за један мјесец легла плата од скоро милион марака.

На другом мјесту у табели пет највећих исплаћених нето примања нашао се још један Бањалучанин, који је запослен у области вађења лигнита, а којем је исплаћена плата од 270.194 марке.

Листу Бањалучана прекинуо је радник из Мостара којем је исплаћено четврт милиона марака, односно 251.769 марака, а који је запослен у дјелатности – остало новчано пословање, односно посредовање.


10 људи у ФБиХ за мјесец зарадило 2,4 милиона КМ: Ево колика је највећа плата

10 људи у ФБиХ за мјесец зарадило 2,4 милиона КМ: Ево колика је највећа плата

"На четвртом мјесту налази се радник из Источног Новог Сарајева, који је запослен у области трговине на велико дуванским производима, а који је лани добио плату од 107.462 марке", казали су “Гласу Српске” у Пореској управи Републике Српске.

На посљедњем мјесту топ пет највећих нето примања нашао се још један Бањалучанин, који је запослен у дјелатности болница, а којем је у 2023. на рачун за мјесец легла плата од 98.078 марака.

Када је ријеч о ФБиХ на листи пет највећих исплаћених нето плата, чак четири су исплаћене у дјелатности производње.

"На првом мјесту је плата од 429.123 марке, док другу позицију заузима радник којем је исплаћена плата од 345.824 марке. На трећем мјесту пет највећих исплаћених нето плата налази се запослени којем је лани за један мјесец на рачун по основу радног односа уплаћено 266.105 марака, док четврту позицију заузима радник са платом од 238.610 марака", казали су “Гласу” у Пореској управи ФБиХ.

На посљедњем петом мјесту налази се радник који је запослен у предузећу које се бави трговином на велико, а којем је лани на рачун легла плата у износу од 193.962 марке.

"Претпоставка је да наведени износи нето плате, поред редовне мјесечне плате садржи и приход од одређених бонуса или користи које је остварило то лице. На исплаћене износе плата обрачунати су и уплаћени порези и доприноси", поручили су из федералне Пореске управе.


Финансије ће процвјетати у марту за четири знака хороскопа

Финансије ће процвјетати у марту за четири знака хороскопа

Економисти су става да је добро док имамо оне које зарађују велике износе новца о којима већина грађана ове земље сања.

"На те плате уплаћују се порези и доприноси тако да то доводи и до пуњења буџета ентитета. Одређене компаније имају милионске послове које добијају континуирано у јавном сектору и онда људи који ту раде морају бити и највише плаћени. Одувијек су високе плате везане за финансије, односно банке те одређене компаније које имају стимулативне накнаде. То значи да неко ко направи добар посао онда има и проценат од тог посла", став је економиста.

Према подацима ентитетских завода за статистику просјечна исплаћена плата према посљедњим подацима у Српској износи 1.312 марака. У ФБиХ просјечна плата је нешто мања и износи 1.296 марака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Досије

  ''Емисија: Досије

 • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:30 Серија: Авионџије

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:05 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:20 Серија: Развратник (16+)

  ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.