Velika posjećenost

Banjalučki aerodrom tokom 2021. godine ostvario rekordnu posjećenost

  • Извор: АТВ
  • 14.01.2022. 13:41

Aerodromi Republike Srpske kao i većina kompanija u svijetu pogođeni su otkazivanjem letova tokom 2020. godine što je dovelo do manjeg broja putnika, kao i smanjenja ukupnog prometa. Međutim, prethodna godina za njih je bila najuspješnija dosad, te su tokom 2021. godine imali tri puta više posjeta i uspostavljenih avio linija u odnosu na 2020. godinu.

Prema podacima banjalučkog aerodroma, tokom prošle godine ostvareno je oko 2.700 letova, koji su transportovali skoro 140.000 putnika, što je znatno veći promet u odnosu na godinu prije kada je ostvareno nešto manje od 1.500 letova, na kojima je bilo oko 43.900 putnika.

Kako navode iz ovog preduzeća, 2020. godina bila godina koja je ostavila traga na sve kompanije kod nas, ali i u svijetu.

„Kako je na svjetskom nivou pandemija virusa COVID 19 negativno uticala na održavanje i razvoj avio-saobraćaja tako je bilo i na našem aerodromu. Promet 2020. godine zaključili smo okvirno sa 70,7 odsto manje putnika u odnosu na 2019. godinu, ali je to bilo 3,85 odsto više od planiranog“, naveli su iz Aerodroma Republike Srpske.

Dodaju da prethodna godina predstavlja najvećih uspjeh koji je postigla ova kompanija, što pokazuje i znatno veći broj letova i putnika.

Tokom 2021. godine banjalučki aerodrom ostvario je saradnju sa „Ryanair-om“ preko kojeg su bili organizovani letovi za Brisel, Goteburg, Memingen, Beč, Frankfurt, Milano – Bergamo i Stokholm.

Uspostavljene su i avio linije za Eindhoven, Dortmund, Bazel Mulhaus, Malmo, Stokholm i Hamburg preko avio kompanije „WizzAir“.

Kompanija „Air Serbia“ saobraćala je dva puta sedmično na relaciji Beograd – Banjaluka.

Tu su naravno i letovi koji su organizovani tokom ljeta kada je bila sezona godišnjih odmora, pa su građani Srpske imali priliku da sa banjalučkog aerodroma putuju u Tivat preko „Air Monteregro“ kompanije i u Antaliju preko „Kontiki travela“.

Sa dolaskom novih talasa pandemije i kako se globalna epidemiološka situacija pogoršava došlo je do otkazivanja velikog broja letova u periodu januar-februar 2022. godine, pa su Aerodromi Republike Srpske ovu priliku htjeli da iskoriste kako bi sanirali određene nedostatke i pružili bolju uslugu u budućnosti.

„Najavljeni smanjeni broj letova i putnika otvara mogućnost i pravo vrijeme za sanaciju poletno/sletne staze odnosno otklanjanje nedostataka kako bi aerodrom bio operativan u skladu sa svim vazduhoplovnim zahtjevima i pravilima. U skladu sa tim aerodrom Banja Luka će biti zatvoren na period od 30 dana za vazdušni saobraćaj i to od 15.1.2022. godine“ rekli su iz ove kompanije.

Dodaju da će preduzeće ovo vrijeme iskoristiti za reorganizaciju i pripremu za naredne sezone letenja kako bi usluga koju aerodrom Banja Luka pruža bila na najvišem nivou, te da je tokom predstojeće sezone planirano povećanje broja destinacija u toku godine, a očekuje se i povećan broj letova prema postojećim destinacijama.


 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм