Strmoglav pad

Bitcoin moguli ove godine izgubili 116 milijardi dolara

  • 25.12.2022. 14:05

U januaru 2022. Sam Bankman-Frid je bio na vrhuncu slave. Njegov FTX sa sjedištem na Bahamima tada je prikupio 400 miliona dolara od istaknutih kapitalista.

Nekoliko nedjelja kasnije, kada je "Forbes" objavio svoju godišnju listu svjetskih milijardera, SBF je bio druga najbogatija osoba na kriptosvijetu, sa procijenjenim bogatstvom od 24 milijarde dolara.

Sada je Bankman-Frid švorc i čeka suđenje. Prije nego što je uhapšen na Bahamima, SBF je za nekoliko medija rekao da mu je bankovni račun smanjen na 100.000 dolara i da "nije siguran" kako će da plati svoje advokate.

Geri Vang, drugi suosnivač FTX-a i bivši glavni tehnološki direktor kompanije – koji je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Komisijom za hartije od vrijednosti i berze – takođe je doživio gubitke bogatstva koje se nekada procjenjivalo na 5,9 milijardi dolara.

Smrt FTX-a bila je simbolična na kraju godine koju je obilježilo uništenje bogatstva u sektoru kriptovaluta i blokčejna. Ekonomski šok nakon pandemije, koji je pokrenuo inflaciju i rastuće kamatne stope, isisao je kapital iz špekulativnog kripto ekosistema.

Istaknute firme su propale, od propasti algoritamskog stabilnog coina TerraUSD u maju od 40 milijardi dolara, preko kripto hedž-fonda Three Arrows (koji je u julu proglasio bankrot), do bankrota kamatonosnih preduzeća Voyager Digital, Celsius i BlockFi.

Bitcoin, najveća kriptovaluta i lider u industriji, pao je 65 odsto u odnosu na vrhunac od 69.000 dolara u novembru 2021. U međuvremenu je oko 2 biliona dolara tržišne vrijednosti pobjeglo iz digitalne imovine i spas pronašlo u sigurnijim "pašnjacima".

Kao rezultat toga, 17 najbogatijih investitora i osnivača kriptovaluta ukupno je izgubilo 116 milijardi dolara ličnog bogatstva od marta, prema procjenama Forbsa, prenosi Investitor. Njih 15 izgubilo je više od polovine svog bogatstva u proteklih devet mjeseci. Deset ih je ukupno izgubilo status milijardera.

"Sada smo na prelomnoj tački u kriptoulaganjima, kada će svi morati da zastanu i kažu: 'U redu, videli smo tonu uništenog ekonomskog bogatstva u poslednjih nekoliko meseci, moramo da počnemo da shvatamo ovo ozbiljno'", kaže Mat Koen, osnivač Ripple Ventures, kompanije za rizični kapital.

"Mnoge blokčejn tehnologije i kriptokompanije izgradile su rješenja za probleme koje nije bilo potrebno rješavati i mislim da ćemo sada imati hard reset", dodao je on.

Тагови:
  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.