Salvador

Država koja je prihvatila Bitcoin mogla bi bankrotirati

  • Извор: Индекс
  • 15.05.2022. 18:48

Bitcoin i ostale kriptovalute još se nisu oporavili od nedavnog kraha, a čini se da bi zbog toga mogla bankrotirati jedina država na svijetu koja je potpuno legalizovala kriptovalute kao sredstvo plaćanja - Salvador.

Prošlog septembra salvadorski predsjednik Najib Bukele najavio je da će ta zemlja biti prva koja će prihvatiti Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, uz američki dolar.

Salvador od 2001. nema nacionalnu valutu i umjesto nje je koristio dolar. Prelaskom na Bitcoin, to je postala nezvanična nacionalna valuta iako stanovnici u svakodnevnom životu i dalje preferiraju američki dolar.

Procjenjuje se da država posjeduje 2.301 Bitcoin, što je po trenutnim cijenama oko 70 miliona dolara. Ali po cijenama od prošlog mjeseca to bi bilo oko 92 miliona dolara, po cijenama iz decembra 2021. godine oko 115 miliona dolara, a po cijenama iz novembra prošle godine, kad je Vitcoin vrijedio najviše u istoriji, i do 156 miliona dolara.

Problem je očigledan - cijena previše varira, a njen oštar pad ozbiljno narušava finansijsku stabilnost Salvadora. Predsjednik Bukele ipak ne odustaje pa je nedavno objavio na Twitteru da je Salvador kupio 500 Bitcoina po cijeni od 30.744 dolara.

Od tada je cijena pala još više (u trenutku pisanja ovog teksta je oko 28.800 dolara) pa je i po toj transakciji Salvador u minusu, za sada.

Ukupno je za tu transakciju potrošeno 15.37 miliona dolara, a ti Bitcoini sada vrijede oko 14.40 miliona dolara.

Salvador, jedina država koja je prihvatila Bitcoin

Salvador je jedina država koja je prihvatila Bitcoin kao službenu valutu, ravnopravnu s dolarom, i oko nje počela graditi nacionalnu finansijsku infrastrukturu. Uveden je na prilično svojevoljan način, bez parlamentarne rasprave, konsultacija sa sindikatima ili poslovnim krugovima. Praktično diktatorski, ali predsjednik Salvadora Najib Bukele ionako se voli nazivati "najkul diktatorom na svijetu".

Potrošeno je oko 180 miliona dolara, što je priličan iznos za malu siromašnu državu Srednje Amerike, da se po državi rasporede bankomati koji prihvataju Bitcoin te je uveden tzv. e-wallet, digitalni novčanik u kojem se drže Bitcoin i ostale kriptovalute nazvan Chivo.

Svaki digitalni novčanik sadržavao je 30 dolara vrijednosti Bitcoina i mogao ga je dobiti svaki građanin Salvadora.

Većina stanovnika je odmah zamijenila Bitcoine za dolare, a svakodnevna trgovina uglavnom se i dalje ipak odvija u dolarima.

Počinjene su razne prevare preko e-walleta, a širu upotrebu sprečavaju i brojni tehnički problemi, prenosi "Index.hr".

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.