Kineska inicijativa

"Blumberg": Meloni planira da napusti "Pojas i put", ali neće javno da prizna

  • Извор: Агенције
  • 26.07.2023. 15:19

Italijanska premijerka Đorđa Meloni želi da izgradi odnos sa Džozefom Bajdenom obećavajući raskid sa Kinom i planira da u četvrtak lično obavijesti američkog predsjednika o delikatnoj koreografiji tog razlaza, piše "Blumberg".

Zvaničnici u Rimu privatno su uvjeravali SAD da će Italija izaći iz investicionog pakta sa Kinom, ali Meloni ne planira da javno objavi svoju odluku da se povuče, tvrde obavješteni izvori.

Poenta je da SAD protumače distanciranje od Pekinga kao dokaz lojalnosti i da će dati Meloni vremena da ispregovara prijateljski izlazak iz inicijative "Pojas i put".

Meloni: Nećemo postati

Meloni: Nećemo postati "kamp za izbjeglice" čak ni za novac

Zvaničnici u Rimu zabrinuti su da bi, ako izađe u javnost sa tako osjetljivom odlukom, ništa manje na tlu SAD, Meloni izgledala slabo. Kineski list "Global tajms", koji vodi Komunistička partija, već je sugerisao da se Italija povlači iz inicijative pod pritiskom Vašingtona.

Italija je, kao i veći dio Evrope, uhvaćena u eskalaciji tenzija između Vašingtona i Pekinga, koje su pogoršane podrškom Pekinga Rusiji. Uvijek teško balansiranje o tome kako ostati blizu SAD, a da se pritom ne otuđi Kinu, postalo je mnogo teže, i ekonomski i geopolitički, navodi "Blumberg".

Melonijeva tužila autora

Melonijeva tužila autora "Gomore"

Posjeta Meloni Bijeloj kući dolazi u trenutku kada se Italija sprema da preuzme predsjedavanje G7 sljedeće godine i očekuje se da će odnosi sa Kinom biti najvažnija tema razgovora.

Melonijeva odgovorila Stoltenbergu - “Spremni smo da blisko sarađujemo sa NATO”

Melonijeva odgovorila Stoltenbergu - “Spremni smo da blisko sarađujemo sa NATO”

Italija je potpisala sporazum sa Pekingom 2019. što je čini izuzetkom u G7. Pakt uporno dovodi u pitanje lojalnost Rima i Meloni mjesecima pokušava da nađe način da se izvuče iz inicijative bez odmazde Pekinga. Plan je, navode "Blumbergovi" izvori, da se Kini obećaju drugi ekskluzivni investicioni poslovi.

Пратите нас и путем Вибера