Све инвестиције доведене у питање

Филипини настављају да заоштравају односе са Кином: Повлаче се из иницијативе "Појас и пут"

  • 02.11.2023. 16:44

Министарство саобраћа Филипина објавило је да у потпуности прекида више великих инфраструктурних пројеката са Кином у корист јапанских и западних ривала.

Сенат Филипина саопштио је да су готово све велике кинеске инвестиције у ову земљу доведене у питање из економских и политичких разлога.

Такав исход представља нови пад у филипинско-кинеским односима и драматичан заокрет након шест година присног ангажмана под пропекиншким предсједништвом Родрига Дутертеа, пише "Ејжа тајмс", а преноси РТ Балкан.

Пентагон објавио извјештај: Кина премашује претходне пројекције, једна ствар их посебно брине

Пентагон објавио извјештај: Кина премашује претходне пројекције, једна ствар их посебно брине

Подсјећа се да је предсједник Филипина Фердинанд Маркос Јуниор био међу 23 лидера који су прошлог мјесеца присуствовали самиту иницијативе "Појас и пут" у Пекингу на којем је најављено улагање од једног билиона долара у глобални програм градње инфраструктуре.

Филипини, међутим, неће бити међу корисницима ових средстава будући да се Маркосова администрација одлучно удаљава од кинеског програма који нуди значајна средства, али је проблематичан због учвршћивања свог глобалног утицаја, наводи се у тексту.

САД, Кина и Русија повећале активности на нуклеарним полигонима

САД, Кина и Русија повећале активности на нуклеарним полигонима

Филипини сматрају, како се наводи, да их је Кина током Дутертеове администрације увукла у "замку обећања" која је подразумијевала уступке унапред у Јужном кинеском мору у замјену за "илузорна обећања улагања". Кина је обећала 24 милијарде долара у инфраструктурним пројектима под Дутертеом, од којих скоро ниједан није испоручен.

У тексту се додаје да је до дистанцирања од "Појаса и пута" дошло због билатералних притужби у вези са спорним територијама у Јужном кинеском мору. Недавно је администрација Маркоса Млађег изразила гласно огорчење због кинеског узнемиравања филипинских мисија снабдијевања и патролирања на и око атола Други Томас Шол, гдје Манила држи трупе на усидреном броду.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска