Sve investicije dovedene u pitanje

Filipini nastavljaju da zaoštravaju odnose sa Kinom: Povlače se iz inicijative "Pojas i put"

  • 02.11.2023. 16:44

Ministarstvo saobraća Filipina objavilo je da u potpunosti prekida više velikih infrastrukturnih projekata sa Kinom u korist japanskih i zapadnih rivala.

Senat Filipina saopštio je da su gotovo sve velike kineske investicije u ovu zemlju dovedene u pitanje iz ekonomskih i političkih razloga.

Takav ishod predstavlja novi pad u filipinsko-kineskim odnosima i dramatičan zaokret nakon šest godina prisnog angažmana pod propekinškim predsjedništvom Rodriga Dutertea, piše "Еjža tajms", a prenosi RT Balkan.

Pentagon objavio izvještaj: Kina premašuje prethodne projekcije, jedna stvar ih posebno brine

Pentagon objavio izvještaj: Kina premašuje prethodne projekcije, jedna stvar ih posebno brine

Podsjeća se da je predsjednik Filipina Ferdinand Markos Junior bio među 23 lidera koji su prošlog mjeseca prisustvovali samitu inicijative "Pojas i put" u Pekingu na kojem je najavljeno ulaganje od jednog biliona dolara u globalni program gradnje infrastrukture.

Filipini, međutim, neće biti među korisnicima ovih sredstava budući da se Markosova administracija odlučno udaljava od kineskog programa koji nudi značajna sredstva, ali je problematičan zbog učvršćivanja svog globalnog uticaja, navodi se u tekstu.

SAD, Kina i Rusija povećale aktivnosti na nuklearnim poligonima

SAD, Kina i Rusija povećale aktivnosti na nuklearnim poligonima

Filipini smatraju, kako se navodi, da ih je Kina tokom Duterteove administracije uvukla u "zamku obećanja" koja je podrazumijevala ustupke unapred u Južnom kineskom moru u zamjenu za "iluzorna obećanja ulaganja". Kina je obećala 24 milijarde dolara u infrastrukturnim projektima pod Duterteom, od kojih skoro nijedan nije isporučen.

U tekstu se dodaje da je do distanciranja od "Pojasa i puta" došlo zbog bilateralnih pritužbi u vezi sa spornim teritorijama u Južnom kineskom moru. Nedavno je administracija Markosa Mlađeg izrazila glasno ogorčenje zbog kineskog uznemiravanja filipinskih misija snabdijevanja i patroliranja na i oko atola Drugi Tomas Šol, gdje Manila drži trupe na usidrenom brodu.

Pratite nas i putem Vibera