"Mač sa dvije oštrice"

"Blumberg": Ruska nafta i dalje pokreće EU, samo je sada prodaje ova država!

  • Извор: Агенције
  • 28.04.2023. 13:31

Evropa i dalje funkcioniše zahvaljujući ruskom gasu, ali on sada dolazi iz druge države.

Iako je EU skoro potpuno zabranila uvoz ruske nafte putem mora u decembru, a zatim proširila sankcije tako da obuhvate i naftne derivate, to nije spriječilo zemlje poput Indije da kupuje rusku sirovu naftu, rafiniše je u goriva poput dizela, i prodaje je Evropi uz profit, piše "Blumberg".

Lavrov: Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i gasa

Lavrov: Rusija i Venecuela će ojačati saradnju u proizvodnji nafte i gasa

Indija nastoji da ovog mjeseca postane najveći snabdijevač Evrope rafinisanim gorivima dok istovremeno kupuje rekordne količine ruske sirove nafte, zaključuje američki portal na osnovu podataka analitičke kompanije "Kpler".

"Ruska nafta ponovo pronalazi put ka Evropi uprkos svim sankcijama, a to što Indija povećava izvoz goriva na zapad dobar je primjer", rekao je vodeći analitičar "Kplera" Viktor Katona, ocijenivši da je takav zaključak "neizbježan", "s obzirom na to da Indija kupuje toliko mnogo barela ruske nafte".

EU sama sebi iznad glave okačila "mač sa dvije oštrice"

"Blumberg" ovakvu situaciju naziva "mačom sa dvije oštrice" za EU, ocijenivši da je blok sebi stvorio rupu u snabdijevanju dizel gorivom nakon što je sankcijama prekinuo veze sa glavnim snabdijevačem, odnosno Rusijom.

Objavljeni satelitski snimci: Rusija je spremna? - FOTO

Objavljeni satelitski snimci: Rusija je spremna? - FOTO

Sa druge strane, ovim se ne smanjuje konačna potrošnja ruskog goriva, već su evropske rafinerije same sebi napravile konkurenciju u inostranstvu, lišivši se jeftinih ruskih energenata.

Očekuje se da će uvoz rafinisanog goriva u Evropu iz Indije premašiti 360.000 barela dnevno, čime će nadmašiti uvoz iz Saudijske Arabije, pokazuju podaci "Kplera".

Takođe se očekuje da će količina ruske nafte koju Indija uvozi u aprilu premašiti dva miliona barela dnevno, što predstavlja 44 odsto ukupne količine uvezene nafte u toj zemlji, zaključuje "Blumberg" na osnovu podataka iz "Kplera".

Peskov: Lažne Bajdenove izjave da Rusija propada

Peskov: Lažne Bajdenove izjave da Rusija propada

Prije nego što je Zapad krenuo da uvodi sankcije Moskvi nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, više od polovine nafte koju je Rusija izvozila putem mora išlo je u zemlje EU i G7.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.