Немају за рачуне

Британци у мраку: Милиони грађана не могу да приуште струју и гријање!

  • 25.01.2024. 11:07

Више од 1,4 милиона људи у Великој Британији искључено је из енергетске мреже од новембра, јер потрошачи нису успјели да плате своје рачуне ове зиме, према новом истраживању организације "Ситизенс адвајс".

Студија показује да је више од три милиона људи у посљедњих годину дана било искључено са мреже, јер нису могли да приуште да плате рачуне за струју. Просјечан дуг за енергију порастао је на 1.835 фунти (2.332 долара) до краја 2023. године, у односу на 1.579 фунти годину дана раније.

Истраживачи упозоравају да, укупан енергетски дуг – који тренутно износи 2,9 милијарди фунти – наставља да расте и да оптерећује милионе потрошача и ризикује да постане неодржив за енергетски сектор.

Подаци показују да више од пет милиона људи живи у домовима са енергетским дугом и да су у већем ризику због акција за смањење трошкова, укључујући искључивање гријање или прескакање оброка.

Остатак зиме изгледа да ће бити још гори, јер ће цијене порасти за 5 одсто овог мјесеца и због хладнијег времена када типична потрошња енергије у домаћинству достиже највишу тачку. Аналитичари процјењују да ће више од два милиона људи бити искључено са мреже, јер не могу себи да приуште тај трошак.

"Цијене енергије у Британији су порасле овог мјесеца. Упркос прогнозама да ће се ситуација донекле ублажити од априла, рачуни ће и даље бити 40 одсто већи него 2021. године. Ризикујемо годишњу зимску кризу уколико се не предузму мјере да се помогне онима који се највише боре", упозорава се у извјештају.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.