Ne ispunjavaju obaveze

Brojne neregularnosti oko plaćanja koncesionih naknada

  • Извор: АТВ
  • 18.03.2022. 19:15

Koncesionari u Srpskoj, često, ne uplaćaju koncesiju, ne osiguravaju postrojenja za mehanizaciju, ne eksploatišu dobra nad kojima su dobili koncesiju, nelegalno eksploatišu najčešće šlјunak i pijesak.

Sve te neregularnosti stoje su u Izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske 2020. godine, koja bi trebalo to sve da iskontroliše. Ta praksa se nastavila. Ključni problem je što pojedini koncesionari nemaju potrebnu dokumentaciju za eksploataciju i ne izvršavaju svoje obaveze, što znatno utiče na budžet Republike Srpske.

"Osim neplaćanja koncesionih naknada, dodatni problem je što postoje brojne indicije da neki ključni koncesionari ne prikazuju realno koje ostvaruju ekploatacijom prirodnih resursa i iz tog razloga umanjuju tu konesionu naknadu koju plaćaju. Čak su i kontrolni organi u nekoliko slučajeva utvrdili da se zbog efekta transfernih cijena i poslovanja sa povezanim licima gube značajni prihodi i da budžet ostaje bez značajnih prihoda“, rekao je Srđan Traljić iz Transparency internationala.

Naknada, pa samim tim i budžet Srpske bi mogao biti daleko veći kada bi svi koncesionari ispunjavali svoje obaveze. Iako Komisija za koncesije ima nadležnost da kontoroliše cjelokupan rad koncesionara, što jasno stoji u Zakonu, priznaju da neregularnosti ima. I to im ne predstavlja veliki problem. 

“U 2022. u odnosu na 2020. Ta problematika se svela na minimalan broj privrednih društava te smatramo da pomenuto ne predstavlja značajan problem, a naročito što inspekcijski organi u tom pogledu vode računa, a isti isključivo imaju nadležnost nad navedenom problematikom, koja je u 2022. godini svedena na minimum”, navode iz Komisije za koncesije Republike Srpske.

Koliko je problematika ozbiljna govore i podaci Inspektorata Republike Srpske. Po ovom osnovu značajno je oštećen budžet Republike Srpske.

"Inspekcijskim nadzorom u 2021. godini republička vodna inspekcija izvršila je 840 kontrola. Od ukupnog, neuredne su bile 262 (31.2 %) kontrole. Izrečeno je 247 upravnih mjera (od čega 232 mjere otklanjanja nepravilnosti, 11 zabrana rada i 4 rušenja), izdato je i 39 prekršajnih naloga. Ukupna vrijednost izdatih prekršajnih naloga iznosi 134.700 KM“,  saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Da ima zloupotreba u Komisiji na čijem čelu je kadar SP-a Maja Šuput, priznaje i lider stranke Petar Đokić.  I to najviše kada je riječ o ekploataciji iz riječnih korita. 

“Moram tu da kažem da ima mnogo zloupotreba i inspekcije su na terenu. Takođe, Inspektorat podnosi godišnje svoje izvještaje o radu. Treba dodatno vršiti pritisak na sprečavanje te nelegalne eksploatacije posebno u riječnim koritima", rekao je Petar Đokić, predsjednik SP-a i ministar energetike i rudarstva.

Zabrinjava i to što po osnovu koncesionih naknada, koje treba da kontroliše Komisija, budžet Republike Srpske trpi milionske dugove. Prema podacima Poreske uprave oni iznose 2 miliona i 907.975 KM.

Тагови: