Соларна електрана Дубовик

Концесија пуна неправилности

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 22:22

Додјела концесије за соларну електрану Дубовик у општини Крупа на Уни пуна је мањкавости. Због тога све би могло да се заврши тужбама и одштетом, коју би на крају морала да плати Влада Српске. Наиме, помоћник министра за сектор електроенергетике, Милан Баштинац, упозорава да је он дао негативно мишљење на расписивање јавног позива, јер не постоји обезбијеђен прикључак на електроенергетску мрежу.

"Мој ресор и лично ја смо дали мишљење да није добро, да нисмо за то да се покреће процедура јавног одабира инвеститора све док се не ријеши прикључак, као што смо радили и у другим пројектима, и у другим ситуацијама", каже Милан Баштинац, помоћник министра за електроенергетику. 

Међутим, концесија је додијељена конзорцијуму фирми „Сани фокс“ из Новог Града и „ГТИ“ из Сарајева. На ово се жалило, и тужбу најавио конзорцијум фирми „Солар енергетик“ из Крупе на Уни, „Темпо компани“ из Београда, „Интерпромет“ из Новог Града и „Симинг траде“ из Фоче. Тврде да су оштећени приликом бодовања. 

За Гојка Кличковића, некадашњег савјетника министра Петра Ђокића, а сада предсједника Општинског одбора Ђокићеве Социјалистичке партије Крупа на Уни, нема ништа спорно у додјели концесије. Каже да је то добар пројекат за локалну заједницу.

"То је покушај неких људи да спријече то, то је једна добра концесија, посебно ту вриједи споменути овог Шешића, који је горе дошао, он је тзв секретар Комисије, он није никакав секретар, он је правник који је примљен на одређено вријеме", каже Гојко Кличковић, бивши савјетник министра енергетике и рударства.

Занимљиво је да је и Давор Шешић однедавно кадар Социјалистичке партије. Нисмо могли да добијемо његов званичан коментар на све што се десило. Из кабинета министра Ђокића тврде да у свему нема ништа спорно, и да је све урађено у складу са законом (покривено телопом). Из Комисије за концесије такође тврде да је све у складу са законом. 

"Није било неправилности приликом избора најповољнијег понуђача и додјеле предметне концесије, јер смо исти провели у складу са Законом о концесијама, Документацијом за јавно надметање и Јавним позивом", поручује Комисија за концесије.

Међутим, сама додјела концесије протекла је бурно. Поједини чланови нису хтјели да потпишу оно што се од њих тражило, каже Баштинац.

"Сама ситуација да су сам процес одабира напустио један члан Комисије и секретар Комисије за концесије доводи нас у недоумицу да ли је сам процес био у складу са правилницима и другим актима Комисије за концесије", каже Милан Баштинац, помоћник министра за електроенергетику. 

Незванично, сазнајемо и да конзорцијум који је изабран на јавном позиву, ову концесију већ нуди потенцијалним инвеститорима. Тврде да постоје сви потребни прикључци, али и да се планирају други пројекти, захваљујући добрим политичким везама у Министарству. О свему треба да се огласи и Правобранилаштво Републике Српске, након што им Влада пошаље потребну документацију. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм