Зора Видовић

"Буџет Српске од 5,5 до шест милијарди КМ; Реалан Додиков приједлог о минималној плати"

  • Извор: СРНА
  • 11.11.2023. 09:09

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Српска финансијски стабилна и да би буџет Републике у наредној години требало да износи од 5,5 до шест милијарди КМ.

Видовићева је у интервјуу Срни рекла да се интензивно припрема буџет Републике Српске за наредну годину и да би у децембру Народна скупштина требала да га усвоји.

"Сигурно је да ће финансијска стабилност бити сачувана и испуњене буџетске обавезе", нагласила је Видовићева.

Она је оцијенила да је важно што је ребаланс овогодишњег буџета Српске од 5,5 милијарди КМ усвојен, јер је буџетски оквир проширен за 140 милиона КМ.

"Ребалансом је било неопходно урадити релокацију на приходној и расходовној страни. Тиме затварамо буџетски оквир за ову годину", навела је Видовићева и напоменула да Српска има задуженост од 34 одсто бруто домаћег производа, што је много мање од европских земаља.

Она је нагласила да ће буџет Српске и у народној години бити стабилан.

"Све што договоримо са социјалним партнерима биће испоштовано, али и исплата пензија, плата, социјалних давања, те борачки додаци. Мораћемо имати и значајне уштеде када је ријеч о материјалним трошковима и осталим давањима која нису неопходна", рекла је Видовићева и навела да Српска има много уговорених инвестиција, међу којима је и зелена енергија.

Према њеним ријечима, у Српској ће наредне године бити консолидован дефицит који је био незнатно повишен.

"Реалан Додиков приједлог о најнижој плати“

Видовићева сматра да је реалан приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика да најнижа плата сљедеће године буде 1.050 КМ.

"Приказано је да више од 140.000 радника има нижу плату од 1.000 КМ. Међутим, то није тачно зато што велики број послодаваца исплаћује минималну плату и на тај ниво уплаћује доприносе, а у ковертама се уплаћује остатак", рекла је Видовићева.

Она је навела да ће Влада разговарати са социјалним партнерима о повећању најниже плате.

"Пројектован раст прихода од индиректних пореза“

Када је ријеч о пројектованим приходима од индиректних пореза од 7,7 одсто у овој години, Видовићева је навела да је Република Српска за наредну годину пројектовала раст од осам одсто.

"Директни приходи су у овој години били виши и износили су од 14 до 15 одсто. Биљежен је раст индиректних прихода од 4,9 одсто, разлог је то што смо прошлогодишњни буџет усвојили у новембру, а касније је увећан буџет БиХ и Српској су одузета 52 милиона КМ", прецизирала је Видовићева.

Она је напоменула да би Српска у овој години од индиректних пореза требало да добије 50 милиона КМ мање од планираног износа.

"Није тачно да Српска узима приходе локалних заједница. У Српској је спроводен 131 пројекат који се односи на водовод, канализацију, школе, одбрану од поплава и ништа није узето за буџет Српске. Република Српска враћа кредите за реализацију пројеката у локалним заједницама", рекла је Видовићева.

"Српска неће своју имовину пренијети на БиХ“

Коментаришући извјештај Европске комисије о напретку БиХ, она је рекла да сумња у услове за добијање новца за реализацију пројеката у Српској и БиХ.

"Тражи се да нестане Република Српска и буде формирана унитарна БиХ што не можемо прихватити. Своју имовину не можемо пренијети на ниво БиХ и, ако мисле да ће усвајањем неког закона ово ријешити и тиме завршти са предсједником Републике Милорадом Додиком - морам им поручити да је то немогуће", нагласила је Видовићева.

Она је рекла да је народ бирао Додика, што значи да има подршку већине. 

"Ако неко жели да се супротстави народу од тога неће бити ништа. Кристијан Шмит је позвао да се не улаже у Српску зато што, као је навео, нема имовину што је недопустиво", поручила је Видовићева.

Говорећи о Централној банци БиХ, Видовићева је указала да се не може очекивати реаговање ове финансијске институције да би помогла домаћим привредницима.

"Немамо примједбу на `Каренси борд`, него зато што је вишак изнад резерви Банке пласиран у инсотранство, а не у Републику Српску и у Федерацију БиХ. Камате су једно вријеме биле негативне, као и ефекат пласмана што је довело до продаје резерви злата", прецизирала је Видовићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: