Због рекордних резерви

Цијена гаса у Европи пала за скоро 60 одсто у прошлој години

  • Извор: Танјуг
  • 22.01.2024. 11:47

Цијене гаса у Европи су прошле године пале за скоро 60 одсто у односу на 2022. годину и надаље падају због рекордних резерви гаса, инвестиција у обновљиве изворе енергије и спорог економског раста који ограничава потражњу за енергентима у великим привредама, наводи Блумберг.

Цијене течног природног гаса (ЛНГ) у Европи су у паду упркос ескалацији сукоба између Израела и палестинског покрета Хамас и прекидима међународног транспорта преко Црвеног мора.

– Ако гледамо само цијене, чини се да је криза готова, али ми зависимо од глобалних фактора који могу да се брзо промијене – рекао је Балинт Конч, шеф од‌јељења за трговину гасом у компанији МЕТ интернешенел у Швајцарској.

Већина нових капацитета за транзит течног природног гаса без обзира на велика улагања неће бити пуштена у погон прије 2025. или 2026. године.

Уговор о транзиту гаса из Русије преко Украјине у земље западне и централне Европе истиче крајем 2024. године и нема информација о томе да ли ће бити продужен, преноси ТАШ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм