Preduzeća u mukama

Cijena repromaterijala diktira cijenu proizvoda

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2022. 19:05

Preduzeća u Srpskoj već mjesecima muku muče sa rastom cijena repromaterijala i ambalaže koju koriste u proizvodnji. U semberskoj "Savi" kažu da im je teško da dogovaraju otkupnu cijenu povrća i voća jer im rast cijena i nedostatak ambalaže pravi velike prbleme u proizvodnji.

“Cijena limenke je skočila konkretno za 115 odsto, cijena poklopca takođe, teglu uopšte ne znamo od dosadašnjeg dobavljača koja je cijena dana. Mi bukvalno očekujemo svakog dana da dobijemo validne informacije od strane naših dobavljača ambalaže”, rekao je Stevo Filipović, direktor preduzeća “Sava Semberija” Bijeljina. 

U UIO BiH, sitno broje euro 1 obrasce. Na tom komadu papira izvoznici dokazuju porijeklo robe, kako ne bi plaćali carinu u zemlji uvoza. Kažu blagovremeno su raspisali tender za štampanje obrazaca, javile su se tri firme, ali od štamapanja obrazaca nije bilo ništa. 

 “I u momentu kada smo trebali potpisati ugovore, sa prvorangiranim, taj ponuđač je odustao jer je rekao da su proasle cijene  i da on po tim uslovima ne može potpsiati taj ugovor. Onda smo ugovor ponudili drugoplasiranoj kompaniji koja je odustala iz istih razloga.  Istog trenutka se raspisao novi tender”, kazao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević

Nema odustajanja od izgradnje velikih projekata poput novog mosta preko Save kod Gradiške. Cijene nafte, čelika, cementra i drugih građevisnkih materijala drastično su veće nego kada se krenulo u građenje. 

 “Problemi najveći jesu što se tiče dobave materijala i razlike u cijeni koja je nastala od trenutka nuđenja do trenutka realizacije. ali, evo u pregovorima smo ne samo na ovom gradilištu, nego je to problem generalno na svim gradilištima. Vjerujem da ćemo iznaći rješenje” navodi Davor Crnković, vođa projekta Most na Savi “Hrvatske ceste” 

Rješenja, u mnogim kompanijma, zavisiće od dovitljivosti i dobre procjene privrednika. Kako sada stvari stoje, izgledan je samo rast cijena repromaterijala.

Тагови: