Finansijski izvještaji

Penali čekaju pojedina preduzeća u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 14.03.2023. 19:20

Sva preduzeća koja zakasne sa predajom finansijskog izvještaja platiće novčanu kaznu Poreskoj upravi Republike Srpske.

Zakonski rok istekao je krajem februara, međutim, i dalje postoji značajan broj firmi koje taj rok nisu ispoštovale, kažu u Agenciji za posredničke informatičke i finansijske usluge.   

"Negdje u ovom momentu smo na nivou otprilike kao što je to bilo za ukupnu cijelu prošlu godinu kada smo imali 90.625 predatih finansijskih izvještaja. Za 2021. godinu neka preduzeća zbog problema u poslovanju nisu očito predala svoje finansijske izvještaje za 2021. godinu. Nakon toga imali smo i dodatne analize koje je radio APIF sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, gdje je utvrđeno da više od 1.200 preduzeća aktivno radi i posluje, ali ne izmiruje ovu svoju zakonsku obavezu“, kaže rukovodilac Službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević.

Poslodavci tvrde da je izrada završnog računa obiman posao. Kao razloge za kašnjenje navode i finansijsku nedisicplinu, aljkavost, neurednost, ali i neznanje, jer je zabilježen značajan rast novonastalih preduzeća, kao i malih i samostalnih preduzetnika.  

"Sigurno da postoji dio subjekata koji su registrovani, a ustvari ne posluju, te da će pomoću tih aktivnosti APIF-a ili eventualno Poreske uprave,  biti zatvoren određeni dio privrednih subjekata, a koji realno ne funkcionišu“, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca Saša Trivić. 

Privrednici ništa ne mogu sakriti nepodnošenjem finansijskog izvještaja i ovo nije način za prikrivanje poslovnih rezultata, dodaje Trivić. 

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da svoje kontrole obavljaju redovno. 

"Poreska uprava Republike Srpske je u 2022. godini i 2023. godini u 649 poreskih kontrola, utvrdila nepravilnosti u primjeni odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji tj. utvrdila postojanje prekršaja, za koje su izdata 1.283 prekršajna naloga“, rekao je direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić.

Za ove prekršaje naplaćeno je više od dva miliona maraka. Zakonska obaveza APIF-a je da Ministarstvu finansija Republike Srpske do 31. marta dostavi konačnu analizu poslovanja privrede Srpske, kada će biti poznat konačan broj predatih izvještaja.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина