Сукоби диктирају цијену

Цијена злата је достигла историјски максимум!

  • Извор: Б92
  • 11.12.2023. 20:42

Цијена злата скочила је крајем прошле недјеље и достигла рекордне нивое након што је Израел наставио војну операцију у Гази. Крај примирја између Израела и Хамаса био је главни догађај који је подстакао журбу за куповином злата као сигурног уточишта.

У извјештајима од 5. децембра наводи се да Израел разматра да тунеле испод Газе поплави морском водом. Неки инвеститори сматрају да то значи да ће ситуација вјероватно ескалирати. Страхује се да би исламске повезане групе, као што су јеменски Хути, могле да повећају своје активности у региону, што би могло да укључи нападе на кључне поморске путеве као што је Ормушки мореуз.

Други фактор који подржава цијену злата су растућа очекивања да би Фед могао да смањи каматне стопе већ сљедећег марта. Ниже каматне стопе чине злато привлачнијим за купце у страној валути.

Била је то изванредна година за цијену злата и овај племенити метал је порастао за 12%. У току је рат Русије и Украјине, дипломатски сукоб САД и Кине, чији су односи на најнижем нивоу, као и други геополитички сукоби. Постоји осјећај да свијет дуго није био тако нестабилан.

У међувремену, инвестиционе банке су показале да су њихове високе циљне цене злата ове године биле тачне. Међутим, неки аналитичари очекују да ће цијене злата остати на овим нивоима или потенцијално порасти. Свјетски савјет за злато недавно је саопштио да 24% свих глобалних централних банака намјерава да повећа своје златне резерве у 2024. години. Ако долар настави да слаби због пада каматних стопа сљедеће године, будућност изгледа свјетла за овај сјајни метал.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.