На свјетским берзама

Цијене бакра највише у посљедњих 11 мјесеци: Шта ће бити у БиХ?

  • Извор: Независне
  • 19.03.2024. 07:23

Цијене бакра на свјетским берзама највише су у посљедњих 11 мјесеци, али како истичу економисти из БиХ, то неће имати превелик утицај на индустрију у БиХ.

Наиме како преносе свјетски медији, референтни тромјесечни бакар на Лондонској берзи метала (ЛМЕ) достигао је 8.799 долара по метричкој тони, највише од фебруара прошле године, а раст је започео на Шангајској берзи терминских уговора (СХФЕ), гдје је бакар достигао највишу цијену у посљедње двије године од 9.796 долара по тони.

Највеће кинеске топионице бакра одлучиле су у сриједу у Пекингу да смање производњу, која ствара губитке, а несташице су довеле до интензивирања конкуренције за ископане бакарне концентрате, узрокујући нагли пад прихода за топионице на најнижи ниво у деценији.

Електропривреда Републике Српске остварила историјску добит

Електропривреда Републике Српске остварила историјску добит

Економски аналитичар Игор Гавран каже да ће раст цијена бакра ће на неки начин утицати и на нас, јер утиче на раст цијена производа од бакра.

–Бакар је веома важан за пренос електричне енергије и те врсте производа. У одређеној мјери ће утицати, али је тешко рећи колико – рекао је Гавран.

Додао је, ако не буде било неких већих поремећаја, да је логично очекивати, када се вишак залиха буде пуштао у продају, да ће цијена пасти.

-Чак и да је цијена значајно повећана, сам проценат бакра у већини производа је веома мали, те тај раст цијене потрошач не би требало да осјетити – навео је Гавран.

Да раст цијена бакра на свјетским берзама неће имати утицај на БиХ, сматра економиста Славиша Раковић, који наводи да су то берзанске цијене за велике играче.

Колико често треба провјеравати крвну слику

Колико често треба провјеравати крвну слику

– Исто као кад причамо о нафти и нафтним дериватима, пошто је барел сирове нафте на берзанском тржишту, а колико коштају деривати– рекао је Раковић.

Како је појаснио, овај раст цијена би утицао једино на оне који се баве рударством бакра.

-Да смо Србија, онда бисмо имали о чему причати, али БиХ и Српска немају ништа с тим. Цијене бакра и бакарних производа који долазе код нас као полуготови и готови производи из виших база прераде стварно нема додира са берзанским цијенама – закључио је Раковић, пишу Независне.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина