Najavio predsjednik Udruženja naftnih kompanija

Cijene goriva u Srbiji ostaju visoke

  • Извор: Танјуг
  • 30.08.2022. 19:34

Trend visokih cena goriva biće nastavljen u dužem vremenskom periodu, rekao je danas za Tanjug predsjednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i istakao da je uprkos rastu cijena potrošnja goriva u Srbiji, kao i u regionu, veća nego prošle godine.

Takođe, on je naglasio da nema razloga za strah od nestašica, jer su benzinske stanice snabdjevene gorivom i pored svih poteškoća sa transportom.

Objasnio je da su se neke države da bi smanjile cijenu goriva odrekle fiskalnog prihoda, ali i da su cijene i dalje visoke bez obzira na mjere koje se sprovode, te izrazio uvjerenje da će duži vremenski period biti ovako visoke cijene.

"Granice rasta cena određuje pojedinačno svaka država. Cena goriva ima značajan deo državnih dažbina u svakoj zemlji i kod nas je to negde oko 43 odsto pri ovim cenama goriva. Samo pomeranjem fiskalnih dažbina cena goriva se može smanjiti, inače ovaj drugi tržišni deo ukoliko se bude previše smanjio prosto neće biti dovoljno goriva", objasnio je Mićović.

Prema njegovim riječima ove godine će neke naftne kompanije zabilježiti rekordne prihode i to su u pitanju isključivo kompanije koje proizvode sirovu naftu i one koje imaju rafinerije, jer je cijena dizela daleko viša u odnosu na cijenu sirove nafte.

Mićović je poručio da ostali distributeri nemaju korist od viskih cijena, već se suočavaju sa ozbiljnom krizom u svom poslovanju.

Na pitanje da li će biti nestašice nafte Mićović je rekao da javnost nije upućena u to šta se dešavao "sa druge strane benzinskih stanica", te da je bilo izuzetno kritičnih momenata kada je snabdjevenost tim derivatom u pitanju.

Rekao je da je transport nafte Dunavom u jednom trenutku bio potpuno obustavljen, a da je sada znatno redukovan, pa su se naftne kompanije snalazile angažujući auto-transport i železnicu, ali i istakao da je goriva uprkos svemu bilo. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.