Tržište

Cijene nafte ponovo rastu

  • Izvor: Index.hr
  • 18.08.2022.16:59

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 95 dolara jer su snažan pad zaliha u SAD-u i očekivanja smanjenog snabdjevanja iz Rusije prema kraju godine potisnuli u drugi plan strah od recesije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1.33 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 94.98 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 99 centi višoj cijeni, od 89.10 dolara.

U srijedu je raspoloženje na tržištu prigušio strah od globalne recesije zbog slabih podataka o gradnji stambenih nekretnina u SAD-u i posustajanja gospodarskih aktivnosti u Kini pod pritiskom stroge politike nulte tolerancije na covid-19.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u

Trgovce je ipak ohrabrio podatak iz izvješća vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 7.1 milijun barela, a izvoz dosegnuo pet milijuna barela dnevno, najvišu razinu otkada ministarstvo energetike objavljuje podatke.

Potporu cijenama pružila su danas i upozorenja da bi europska zabrana uvoza ruske nafte i derivata mogla dramatično smanjiti snabdjevanje.

"Embargo EU prisiliće Rusiju da do kraja godine obustavi proizvodnju oko 1.6 milijuna barela dnevno. U 2023. proizvodnja bi trebala porasti na dva milijuna barela dnevno", navodi u bilješci konzultantska tvrtka BCA Research.

"Embargo EU na rusku naftu značajno će pritisnuti tržišta i podići cijenu barela u Londonu do kraja godine na 119 dolara", predviđaju u BCA Researchu.

Rusija predviđa rast izvoza do kraja 2025.

Rusija pak predviđa rast proizvodnje i izvoza do kraja 2025. godine, prema dokumentu ministarstva gospodarstva koji je Reuters dobio na uvid. Procjenjuju i da će im prihodi od izvoza energenata porasti za 38 posto u ovoj godini, djelomično i zato što bi trebali izvesti više nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije ni danas objavila cijenu barela košarice nafte svojih članica. U utorak iznosila je 97.44 dolara, piše Index.

Tagovi: