Ако нису ону, ко је?

Да ли је Хамас зарадио милионе кладећи се на израелске акције прије почетка сукоба?

  • 05.12.2023. 13:12

Хамасов напад на Израел 7. октобра затекао је израелску војску неспремну. Али неко је изгледа знао да ће до напада доћи и зарадио је милијарде кладећи се на пад вриједности израелских акција у Тел Авиву и на Волстриту пет дана прије напада, тврде експерти.

Бивши комесар америчке Комисије за хартије од вриједности Роберт Џексон и стручњак за обвезнице Џошуа Митс навели су у тексту под називом "Трговање терором" да су такозване краткорочне израелске обвезнице порасле у данима прије 7. октобра, далеко надмашивши продају током "бројних других периода кризе".

Израел се повукао из преговора о примирју са Хамасом

Израел се повукао из преговора о примирју са Хамасом

Иако аутори не упиру директно прстом у Хамас, алудирају да је група финансијски више него "писмена" да ово изведе и тако профитира од напада. Неко је, наводе, зарадио милионе на туђој несрећи.

Џексон и Митс су са својим тимом, пише "Харец", пронашли снажне индиције да је 2. октобра неко у америчким берзанским круговима очекивао хаос у Израелу и купио огромну количину израелских акција кладећи се да ће њихова вриједност пасти. 

"Газа Марине": Ово би могао бити прави разлог зашто је почео сукоб Хамаса и Израела

Такозвани "шортинг" - који није незаконит - укључује зараду од хартија од вриједности које не посједујете. Ако сте увјерени да ће акције пасти, позајмите их од некога, продате их, а онда их касније (понекад само за неколико дана) купите на тржишту по нижој цијени, вратите позајмљено и ставите разлику у џеп.

Људи који су 2. октобра узели израелске акције прошли су добро. Експерти наводе да је првог дана пословања послије напада на Израел, 11. октобра, трговина израелским акцијама на америчком тржишту надмашила продају која се догодила током других периода кризе, укључујући финансијску кризу 2008. А клађењем на израелске акције, неко је зарадио милионе долара за неколико дана.

Израел планира потопити систем Хамасових тунела у Гази водом из Средоземног мора?

Израел планира потопити систем Хамасових тунела у Гази водом из Средоземног мора?

Оно што је интересантно да је клађење против Израела било нарочито изражено у Њујорку, вјероватно зато што су инвеститори закључили да ће војна индустрија добро проћи од непријатељстава, а многе друге компаније послују на међународним тржиштима, тако да напад на Израел не би шкодио њиховом пословању, али и на берзи у Тел Авиву.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина