Пишу амерички медији

Израел планира потопити систем Хамасових тунела у Гази водом из Средоземног мора?

  • 05.12.2023. 06:52

Израел је припремио планове за поплаву Хамасовог система тунела испод Појаса Газе водом из Средоземног мора, преноси "Wall Street Journal".

Цитирајући америчке званичнике, извјештај каже да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) прошлог мјесеца поставиле пет великих пумпи за воду у близини избјегличког кампа ал-Шати у граду Гази, које су способне поплавити подземну мрежу у року од неколико седмица пумпајући хиљаде кубних метара воде на сат у тунеле.

Израелска војска тврди да је убила команданта Хамаса

Израелска војска тврди да је убила команданта Хамаса

Званичници кажу да је Израел упозорио САД на план прошлог мјесеца, али још није одлучио хоће ли га спровести.

Према извјештају, мишљења у Бајденовој администрацији била су мјешовита, при чему су неки функционери изразили забринутост због израелског плана, док други кажу да подржавају напоре Израела да уништи тунеле и кажу да нема нужно никаквог америчког противљења.

Скандал на кошаркашкој утакмици у Израелу!

Скандал на кошаркашкој утакмици у Израелу!

Међу забринутостима наведеним у извјештају била је потенцијална штета за цјевовод Газе и тло, ако морска вода и опасне ствари из тунела продру у њих.

"Нисмо сигурни колико ће испумпавање бити успјешно јер нико не зна детаље о тунелима и тлу око њих", цитира се особа упозната с планом.

Израелска војска одобрила планове за наставак копнене операције у Гази

Израелска војска одобрила планове за наставак копнене операције у Гази

"Немогуће је знати хоће ли то бити учинковито јер не знамо како ће морска вода отицати у тунелима у којима нико прије није био", додао је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм