''Путеви РС''

Дакић: Путеви у Српској у релативно добром стању, у току неколико великих пројеката

  • Извор: АТВ
  • 13.10.2023. 07:30

Путеви у Републици Српској су у релативно добром стању а у току је неколико великих и вишемилионских инвестиција, рекао је у АТВ јутру Милан Дакић, в.д. директора ''Путева Српске''.

У Републици Српској има 4.220 км путева, што регионалних, што магистралних, а ''Путеви Српске'' одржавају и један дио локалних путева.

'''Путеви'' уз посебну одлуку Владе Српске одржава и један дио локалних путева који су прогалшени као приоритет, гдје су то највећим дијелом макадамски путеви'', рекао је Дакић.

Како каже, ''Путеви'' су задужени за одређене инвестиције, рехабилитације путних праваца,  санација клизишта, безбејдност на путевима, заштита возача. Ту је и одржавање током зиме и зимска служба, једна такође битна област.

Дакић је објаснио да смо наслиједили путеве из СФРЈ који нису предвиђени за садашњу количину транспорта.

"Пратимо све путеве који су у проблему, да се унапријед годину уради докумантација а онда да се приступи радовима. У 2023. смо урадили примопредају неколико великих пројеката, пет, шест великих путних праваца“, изајвио је Дакић.

У протекла три мјесеца су предати пројекти Шипово - Купрес, инвестиција вриједна преко 18 милиона KМ, путни правац Србац - Прњавор - Теслић, вриједности 27 милиона КМ, што је озбиљна инвестиција. 

''Тенутно се ради дио Романије, Хан Пијесак - Соколац - Подроманија, пројекат је 18 милиона али смо тек на пола посла. У исто вријеме радимо пут Власеница - Хан Пијесак, 7 милиона КМ инвестиција“, навео је Дакић.

Што се тиче Херцеговине, тренутно се ради путни правац Фоча – Шћепан Поље. 

''Потребно је 12 милиона да се заврши 5,6 километара пута гдје имамо два озбиљна клизишта. Настављамо са пројектом Фоча - Шћепан Поље, у преговорима смо са Свјетском банком. Морамо договорити помјерање граничног прелаза са Црном Гором, то је озбиљан и велики  пројекат, преко 75 милиона ће бити потребно да се то уради. На тај пројекат се надовезује један битан правац, Гацко – Фоча'', каже Дакић.

Додао је да је тешко говорити о тачном датуму завршетка радова, јер неки од тих праваца пролазе кроз незгодан терен, попут канала, поред ријека, и слично.

На путним правцима у Српској има и 702 моста које ''Путеви'' редовно одржавају, 104 тунела, 15 галерија које се исто тако редовно одржавају.

Што се тиче зимске сезоне, Дакић каже да је све спремно, да је материјал набављен и да су грмови спремни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина