Beograd

Dani Srpske u Srbiji: Ponosno dijelimo uspjehe

  • Извор: СРНА
  • 08.09.2022. 21:05

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je večeras u Beogradu da je još od 2013. godine cilj manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" jačanje veza između srpskog naroda sa obje strane Drine, a prije svega onih koji se odnose na povezivanje bilo da je riječ o ekonomiji, nauci ili kulturi.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što večeras ovdje, u Beogradu, u hramu srpske kulture, svečano otvaramo desete, jubilarne `Dane Srpske u Srbiji`, jedinstvenu manifestaciju koja i na ovaj način potvrđuje srpsko jedinstvo. U idućih šest dana, u 10 gradova širom Srbije biće predstavljeni raznovrsni sadržaji kulture, turistička mjesta i prirodne ljepote, ali i investicione mogućnosti Republike Srpske", rekao je Višković u prigodnoj besjedi kojom je u Narodnom pozorištu u Beogradu zvanično otvorio manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji"

On je naglasio da je Srbija najznačajniji partner Republike Srpske, ali, nadasve, prijatelj i saveznik.

"Vrijedi li to napominjati - naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor je upravo Srbija, sa ukupnim ulaganjima od čak dvije milijarde i 140 miliona KM. Kažu, često da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstava, nego samo interesa. Republika Srpska i Srbija dokazuju upravo suprotno - iskreno jedinstvo, prijateljstvo i partnerstvo koje traje i koje će trajati sve dok je srpskog naroda", naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, institucionalni temelj saradnje Srpske i Srbije predstavlja Sporazum o specijalnim paralelnim vezama, moćni mehanizam koji je doveo do realizacije niza zajedničkih projekata koji služe srpskom narodu, na kojoj god strani Drine bio.

"Ali, da budemo jasni, ne treba nama nikakav papir da bi bilo jedno. U našim srcima i dušama, mi jesmo jedno nacionalno biće i to nijedna granica, nijedna prepreka ne može da nadvlada. Iako razdvojen u dvije države, ovaj narod živi i funkcioniše kao jedna cjelina. Uvijek je najjače ono što osjećate u srcu. A naše kuca za Srbiju. Kao što ono u Srbiji kuca za nas.

I ne postoji taj koji ikada može da izbriše taj osjećaj međusobne privrženosti i jedinstva. Nerijetko me neki sa strane pitaju - `Zašto navijate za reprezentaciju Srbije, kad ne živite u Srbiji?`. A odgovor je uvijek isti - naše srca kucaju za Srbiju i ne postoji nijedna svjetska sila, nijedna granična linija, nijedan granični prelaz, nijedna prirodna prepreka, koja to može da promijeni", naglasio je predsjednik Vlade Srpske.

On je rekao da srpski narod snagu crpi iz zajedničkog porijekla, srodnosti, duhovnosti i vjere. "Naša, sveta Srpska pravoslavna crkva već osam stotina godina bdije nad srpskim narodom, brižljivo nas okupljajući ispod svojih svetih skuta. Naša Crkva je ta koja nas okuplja u sabornosti, podsjećajući da je čovjek bez duhovnosti prazna ljuštura", rekao je Višković.

On je izrazio zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je svih ovih godina bila oslonac i temelj opstanka srpskog naroda u svim vremenima - i kad su ga ugnjetavali, ne dajući da ispovijedaju vjeru Hristovu, i kad su ga pokušavali odvajiti od vjere i Crkve, i kad su ga razdvajali jedne od drugih.

"Ali, nemojmo se zavaravati - takvih pokušaja će uvijek biti, pošto u tuđinskim centrima moći, radi njihovih sebičnih interesa, postoji stalna potreba za razjedinjavanjem srpskog naroda. Aktuelni geopolitički izazovi i ogromni pritisci kojim su, zbog toga, izložena politička rukovodstva našeg naroda sa obje strane Drine predstavlja veliki izazov sa kojim se trenutno suočavamo.

Da budemo jasni - i u ovom, a i u svakom drugom velikom izazovu, Republika Srpska će svoje stavove usaglašavati sa Srbijom i njenim rukovodstvom. Politički predstavnici srpskog naroda sa obje strane Drine moraju imati zajednički i jedinstven stav o svakom krupnom pitanju od interesa za srpski narod", rekao je Višković.

On je naglasio da je i u formalnom smislu Srbija čuvar Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je donio mir poslije brutalnog građanskog rata, Srbija ima i obavezu i pravo da se pita za položaj Republike Srpske.

"Kao predsjednik Vlade Republike Srpske, želio bih da iskoristim ovu svečanu priliku i da još jednom ukažem da Republika Srpska i Srbija intenzivno razvijaju više, velikih zajedničkih projekata koji će u decenijama pred nama služiti našem narodu sa obje strane Drine. I da Sporazum o specijalnim paralelnim vezama, o kojem sam prethodno govorio, nije slovo na papiru, nego svojevrstan korijen iz kojeg se granaju projekti od obostranog interesa za naš narod.

U tom smislu, posebno naglašavam jedan projekat od istorijskog značaja - naše međusobno povezivanje savremenom auto-putem. Za koji dan, tačnije 15. septembra otvorićemo radove na dionici auto-puta od Bijeljine do Rače, dok, uporedo s tim, više dionica ovog puta u Republici Srskoj već uveliko gradimo. Tamo gdje smo se u ratu borili za koridor, sada, u miru, gradimo novu, savremenu vezu između naša dva najveća grada – Banjaluke i Beograda", naglasio je Višković.

On je ocijenio da će biti ovo najljepša proslava Dana srpskog jedinstva i simboličan početak spajanja našog naroda i na ovaj način.

"Posebno smo zahvalni Srbiji i njenom rukovodstvu što je prepoznalo značaj izgradnje ove, nove saobraćajne veze, i što je izdvojilo značajna finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta. Pored toga, već nekoliko mjeseci aktivno radimo na gradilištu još jednog velikog zajedničkog projekta - izgradnji buduće hidroelektrane `Buk Bijela`. Ono što je nekadašnja Jugoslavija zamislila prije 50 godina, sada realizuju Republika Srpska i Srbija", podsjetio je Višković.

On je dodao da je prije nekoliko dana obišao lokaciju na kojoj se izvode pripremni radovi, i da može da prenese da se sve odvija predviđenom dinamikom.

"Bez obzira na to što se na ovom projektu, kao i mnogim drugim - u kojim se aktivno povezuju Republika Srpska i Srbija - suočavamo sa opstrukcijom političkog Sarajeva, koje bi najradije da nas razdvoji i na ovaj način. Ali, uvjeravam vas, prebrodićemo mi i taj problem i ovaj projekat izvesti do kraja, da služi našem narodu u decenijama pred nama.

Iskoristiću ovu priliku i da ukažem na još jedan zajednički posao od nacionalnog interesa - izgradnju budućeg aerodroma u Trebinju. Ovaj, veliki posao je trenutno u pripremi u smislu obezbjeđivanja neophodne dokumentacije, pri čemu je, između ostalog, potrebno prevladati i značajne političke otpore", rekao je Višković.

On je izrazio uvjerenje da će politička rukovodstva Republike Srpske i Srbije u predstojećem vremenu prevazići sve izazove i da će i ovaj projekat uspješno izvesti do kraja, kako je prvobitno i zamišljeno.

"Želio bih ovom prilikom da još jednom zahvalim Srbiji što su nam pomagali i pomažu nam kroz brojne projekte konkretne podrške poboljšavanju uslova života našeg naroda, bilo da je riječ o izgradnji novih mostova, škola ili vrtića ili nekim drugim projektima od velike važnosti za gradove i opštine u kojim se izvode projekti uz podršku Srbije.

Zahvaljujući Srbiji, danas u Republici Srpskoj gotovo da nema nijedne lokalne zajednice u kojoj se ne izvode projekti koje je podržala Vlada Srbije. Naše prijateljstvo se demonstrira i na ovaj način, pri čemu posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je inicijator i pokretač projekata o kojim sam prethodno govorio", rekao je Višković.

On je naglasio da Srpskoj nisu samo važni finansijski efekti, koliko pažnja Srbije prema Republici Srpskoj i da građani Republike Srpske osjećaju podršku.

"Kao kad imate starijeg brata i uvijek možete računati na njegovu podršku", istakao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je naglasio da su, zahvaljujući Vučićevom predanom radu i viziji, ali i visokom stepenu međusobnog razumijevanja o nacionalnim prioritetima, uspjeli da unaprijede međusobnu saradnju i na taj način dodatno zbliže srpski narod sa obje strane Drine.

"Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija!", rekao je Višković, zvanično otvarajući manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji".

Kalinić: Jačanje i učvršćivanje veza Srbije i Srpske

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je večeras da su "Dani Srpske u Srbiji" jedna od najvažnijih manifestacija u jačanju i učvršćivanju odličnih veza između Srbije i Republike Srpske.

On je istakao da je u obilježavanju ove manifestacije u Srbiji, i to ne samo u Beogradu nego i u svim drugim gradovima, veoma važna uloga Predstavništva Republike Srpske i šefa te institucije Mlađena Cicovića.

"On je uspio da svih ovih godina održi kontinuitet održavanja manifestacije, čak i u nemogućim uslovima, a ona je važna, ne samo zato da se u Srbiji pokaže šta je zapravo Republika Srpska, jer naš narod to veoma dobro zna, već i radi jačanja i učvršćivanja odličnih veza između Srbije i Republike Srpske", rekao je Srni Kalinić koji prisustvuje svečanom otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

On je izrazio nadu da će "Dani Srpske u Srbiji" biti novi doprinos i značajan korak u daljem razvijanju saradnje sa Srbijom koja je više nego neophodna, ističući da je Srbija potrebna Republici Srpskoj ne samo kao bratska država i matica, nego i kao važan politički i ekonomski faktor na zapadnom Balkanu.

Klokić: Sa Srbijom ponosno dijelimo naše uspjehe

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio za Srni da je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" prilika da se sa Srbijom podijele sva dostignuća Srpske.

Klokić, koji večeras prisustvuje svečanom otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" u Narodnom pozorištu u Beogradu, naveo je da je ova manifestacija osnovana sa idejom da probudi osjećanja ljudi iz Srbije prema Republici Srpskoj i omogući Srpskoj da se predstavi u najboljem svjetlu u Srbiji.

"Jer Srbija je zemlja u koju smo mi zagledani i sa kojom s ponosom dijelimo i naše uspjehe, ali i uspjehe Srbije na svim planovima, i u ekonomiji i u sportu. Upravo ovo jeste, prilika da podijelimo sve ono što Republika Srpska postiže u godinama koje su iza nas", rekao je Klokić. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)