Средства ЕУ

Дискриминација: Енергетску помоћ у ФБиХ ипак неће добити бројни грађани

  • Извор: Агенције
  • 02.11.2023. 21:15

Јавни позив о помоћи у енергетској кризи који је расписала Влада ФБиХ, а финансира Европска унија дискриминише једну од најсиромашнијих категорија становништва – пензионере.

Потврдили су ово из Удружења пензионера ФБиХ.

Цијеле категорије пензионера потпуно су изостављене из овог јавног позива. 

Право на помоћ која се додјељује у грејној сезони 2023/2024. нема домаћинство у којем је једна особа била у радном односу у 2022. години.

То значи да особа која је стекла право на пензију 1. фебруара 2022. године и од тада прима минималну пензију не може добити средства скоро двије године касније.

Право на помоћ нема ни домаћинство у којем један члан прима сразмјерну пензију без обзира на збирну висину пензије.


ЕУ ударила нове забране Фејсбуку и Инстаграму

ЕУ ударила нове забране Фејсбуку и Инстаграму

"Идеалан критеријум не постоји, а то се свакако односи на дио јавног позива којим су искључени пензионери који остварују сразмјерне пензије са иностранством. Разлог за наведено је чињеница да преко 90 % ове категорије остварује значајно веће износе сразмјерних пензија из иностранства у односу на пензију из ФБиХ. Случајеве гдје је збир пензија мањи су релативно ријетки", навела је Делегација ЕУ у БиХ.

Број пензионера који примају сразмјерну или минималну пензију у ФБиХ је значајно већи од 60 %. 

"Ми преко наших удружења, општинских и градских прикупљамо податке за такве људе који су дошли у пензију, а имају сразмјерну пензију, а остварили су пензију у тим другим државама или републикама бивше Југославије. Требали би с новом годином да имамо дио тих података, а онда идемо у измјену и допуну закона о ПИО-у", каже Хасо Халиловић из Удружења пензионера ФБиХ.

Приликом прављења прописа за јавни позив, пензионере као једну од четири категорије које могу конкурисати, нико није консултовао.


Послодавци против минималца од 1050 КМ, а од чега пуне коверту?

Послодавци против минималца од 1050 КМ, а од чега пуне коверту?

"Ми би сигурно имали боља рјешења и приједлоге и ове одређене ствари би се могле исправити. Нажалост, нису нас питали, нису од нас тражили мишљење и кад год је политика доносила законе, они су били на штету одређене категорије", сматра Халиловић. 

Средства за ублажавање негативног социо-економског утицаја енергетске кризе, а која ће бити расподијељена по пропозицијама јавног позива чији рок истиче 10-ог овог мјесеца, обезбиједила је Европска унија.

"Ово је први пут да су власти у БиХ добиле подршку ЕУ да се на овај начин дистрибуира јавности, те захтијева пажљиво планирање, посебно приликом утврђивања која домаћинства испуњавају услове за добијање помоћи. Надлежне власти у БиХ су у потпуности одговорне да осигурају да средства из Пакета енергетске подршке дођу у руке онима којима су намијењена", навели су из Делегације ЕУ у БиХ.

Из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини наводе да ће начин на који БиХ управља средствима из Пакета енергетске подршке бити важан показатељ за сваку будућу директну подршку институцијама БиХ, пише "БХРТ".


За око 440.000 људи у БиХ стижу лијепе вијесте

За око 440.000 људи у БиХ стижу лијепе вијесте


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм