Бањалука

Добре вијести за просвјетне раднике у Српској

  • Извор: СРНА
  • 22.01.2024. 09:57

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је да су обезбијеђени сви материјално-технички услови за несметан почетак наставе у другом полугодишту ове школске године, те најавила да почиње уједначавање коефицијената и да ће просвјетни радници имати веће плате.

Стојичићева је навела да се у другом полугодишту почиње примјењивати договор са Синдикатом образовања, науке и културе у вези са споразумом потписаним у августу.

"Већ јануарска плата за запослене у образовању са високом стручном спремом ће кренути у процесу уједначавања коефицијената са најнижом платом у управи", рекла је Стојичићева јутрос за РТРС.

Она је истакла да је ово признање и сатисфакција за све који раде у образовном систему Српске, што ће осјетити кроз повећање зарада.

Према њеним ријечима, образовни систем је веома динамичан, а циљ је да се стално ради на његовом унапређењу.


Како да ријешите проблем залеђених стакала, ретровизора и брава

Како да ријешите проблем залеђених стакала, ретровизора и брава

Стојичићева је подсјетила да изградња информационог система треба да буде завршена у првој половини године.

"У склопу тога можемо очекивати упис у вртиће, јер смо тај информациони систем проширили и на предшколско образовање", рекла је Стојичићева.

Говорећи о практичној настави у средњем образовању, Стојичићева је нагласила да је ријеч о процесу који се константно унапређује и да је циљ да ученици у средњим школама буду повезани са својим занимањем кроз рад код послодавца, те да стекну одређене практичне вјештине у школовању за то занимање.

Он је навела да је, захваљујући пословној заједници и Привредној комори, на практичној настави у овој школској години више од 4.300 ученика.

Када је ријеч о сектору културе, Стојичићева је истакла да је важно да се подржи културно стваралаштво у Српској.

"За ову годину планирано је 500.000 КМ, што је значајан износ и настојаћемо да у складу са Стратегијом културе препознамо приоритете", поручила је Стојичићева.


Чудо од дјетета из Градишке: Прича кинески и јапански, учи и корејски

Чудо од дјетета из Градишке: Прича кинески и јапански, учи и корејски

Она је рекла да је додјела Светосавске награде значајна манифестација коју реализује Министарство под покровитељством предсједника Републике и да ће ово признање у 2024. примити седморо просвјетних радника из предшколских установа, 24 из основних и 14 из средњих школа.

"То су наставници који су веома посвећени свом раду. То не значи да не раде и други, али награђени се истичу по нечему и добиће повељу, новчане награде", рекла је Стојичићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)