Oдржан сасатанак директора пореских администрација

Договорена интензивнија сарадња пореских управа

  • Извор: АТВ
  • 27.09.2023. 14:33

Четири пореске администрације у БиХ - Пореска управа Републике Српске, Управа за индиректно опорезивање БиХ, Пореска управа Федерације БиХ, као и Пореска управа Брчко дистрикта БиХ, наставиће и у наредном периоду још интензивнију сарадњу и размјену података, са циљем повећања нивоа пореске дисциплине, разоткривања пореских утаја, али и сарадњу у области едукација.

Договорено је то на састанку који је одржан у просторијама Пореске управе Републике Српске у Бањалуци, а којем су поред домаћина састанка, директора Пореске управе Републике Српске Горана Маричића, присуствовали и Зоран Тегелтија, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, Шериф Исовић, директор Пореске управе ФБиХ, те Татјана Михајловић, директорица Пореске управе Брчко дистрикта БиХ.

Једна од главних тема овог састанка била су досадашња искуства у примјени Меморандума о институционалној сарадњи, размјени и уступању података о пореским обвезницима, који су ове четири пореске администрације потписале 2016. године. Такође, на састанку је наглашено да у свијету постоји општи тренд јачања пореске транспарентности као начина борбе против пореске евазије и утаје пореза, те да већ успостављена добра пракса размјене података са пореским јурисдикцијама других држава, дефинисане Мултилатералном конвенцијом о узајамној административној помоћи у пореским стварима (МАЦ), може бити од користи и приликом размјене података између пореских управа у БиХ.

Исто тако, један од закључака овог састанка је да се сарадња и размјена информација између пореских администрација у БиХ одвија у складу са потписаним меморандумом, те је наглашено да је питање кориштења размјењених података од круцијалне важности. Такође, саговорници су истакли да постојећу размјену треба дићи на виши ниво, посебно по питању квалитета података, њихове безбједности и практичне употребе размјењених података.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: