ATV

Министар енергетике и рударства

Ђокић: Азербејџан заинтересован за Рафинерију нафте Брод

 • Извор: СРНА
 • 10.10.2023. 11:56

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Азербејџан показао одређени интерес за сарадњу у вези са Рафинеријом нафте у Броду.

"Ако се то и деси, они ће ту сарадњу развијати са команијом `Зарубежњефт`. Обавијештени смо да су они тренутно у тој првој фази интересовања за овај пројекат, те анализирају и оцјењују пројекат", рекао је Ђокић данас новинарима у Бањалуци.

Ђокић је рекао да ће заједно са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем у наредна три дана боравити у посјети Москви, те да је могуће да ће и о овој теми имати одређене састанке.

Одсјекле су ми се руке и ноге: Ловац улетио у хрпу змија отровница

Одсјекле су ми се руке и ноге: Ловац улетио у хрпу змија отровница

Он је навео да је Република Српска заинтересована да се активира производња и прерада нафте у Рафинерији Брод.

"У овом тренутку компанија `Зарубежњефт` није нашла економски интерес, јер је укупан промет који је Рафинерија имала када је активно радила био мали, те је пословала са губитком дуже година. Имала је производњу између 750.000 до 900.000 тона на годишњем нивоу", појаснио је Ђокић.

Ђокић је напоменуо да би производња у Рафинерији Брод на годишњем нивоу требала да буде између 1,3 до 1,9 милиона тона да би ово предузеће могло да оправда своје пословање.

Коментаруишући истраживања литијума на подручју општине Лопаре, Ђокић је рекао да је ресорно министарство упознато са овим пројектом, истичући да је сваки истраживачки пројекат користан за Републику Српску.

Погођено више од 1.000 циљева - Овако сада изгледа Газа

Погођено више од 1.000 циљева - Овако сада изгледа Газа

"У овој фази истраживања потврђено је постојање те сировине на том подручју. Виђећемо касније како ће се та активност одвијати, далеко је од тога да ће доћи до експлоатације и развијања производње. Истраживачки пројекти до саме експлоатације веома се разликују", појаснио је Ђокић.

Он је рекао да на том подручју до сада није било негативних реакција становништва, нити неких других заинтересованих субјеката.

Ђокић је додао да се овај пројекат одвија динамиком која је раније успостављена рјешењем Владе Републике Српске.

Он је потврдио да ће у насељу Букова Коса код Приједора бити отворен рудник мрког угља.

"Потписан је уговор и сада се може приступити његовој реализацији", закључио је Ђокић. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)