Banjaluka

Đokić potpisao sporazum sa norveškom kompanijom, saradnja u oblasti energetike

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2023. 18:37

U Banjaluci je danas potpisan sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i norveške kompanije "Emerdži" koji će doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti energetike.

Sporazum su potpisali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor "Emerdži grupe" Juar Viken.

Đokić je izrazio zadovoljstvo jer su na današnjem sastanku predstavnici kompanije "Emerdži", koja djeluje na području Norveške i Švedske, izrazili interesovanje da budu investitori u energetskim projektima u Srpskoj.

Led displeji iz Teslića izvoze se širom svijeta

Led displeji iz Teslića izvoze se širom svijeta

"Sporazumom se ovoj kompaniji daje mogućnost da u narednom periodu vrši određena istraživanja na području Srpske, procjenjuje interes za investiranje u određene energetske projekte, prije svega one iz oblasti vjetro, solarne i hidro energije, te ulaganje u obnovljive izvore energije", rekao je Đokić novinarima.

On je izrazio nadu da će saradnja uspostavljena potpisivanjem sporazuma biti iskorištena na obostrano zadovoljstvo.

"Mogućnosti su velike, da se markiraju određena područja, te projekti koji su im interesantni, kao i da se pokrene postupak za dodjelu koncesije ili definiše neki drugi ugovorni odnos u pogledu izgradnje energetskih kapaciteta", rekao je Đokić.

Krađa struje u Srpskoj uzela maha

Krađa struje u Srpskoj uzela maha

Viken je istakao da je potpisivanje sporazuma prvi korak u realizaciji saradnje u projektima koji su planirani.

"Najbolji način realizacije projekata jeste putem saradnje sa Vladom Srpske, jer je to značajna garancija da uspije, a naša namjera je da vodimo računa o potrebama lokalnih zajednica, te da u projekte uključimo i lokalne kompanije", pojasnio je Viken.

On je dodao da obnovljivi izvori energije sve više dobijaju na značaju zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

"Svaka zemlja treba da ima određen broj realizovanih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije kako bi privukla strane investicije", rekao je Viken.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина