Tržište

Dolar na nizbrdici

  • Izvor: Tanjug
  • 01.08.2022.15:20

Američki dolar je potonuo danas prema japanskom jenu na najniži nivo u posljednjih više od šest nedjelja, pošto su investitori povećali opklade da će agresivna monetarna politika Federalnih rezervi odvesti ekonomiju u recesiju.

Pod uticajem tradicionalnih tržišnih indikatora koji ukazuju na recesiju, kao što je kriva raspona prinosa na obveznice koja se kreće blizu najnižih nivoa u ovoj godini, tržišni igrači su posljednjih dana pojačali opklade da će kamatne stope u SAD dostići vrhunac do kraja 2022.

Imajući u vidu da se zvanični indeks fabričke aktivnosti u Kini smanjio u julu, jer je nova pojava kovida pritisla potražnju, i da je nemačka maloprodaja zabilježila najveći pad na godišnjem nivou od 1994, tržišno raspoloženje je na otvaranju berze u Londonu izrazito oprezno.

Dolar je potonuo na najniži nivo prema jenu od sredine juna, na 132,07 jena, što je pad od preko 5 odsto u odnosu na rekordan nivo od skoro 140 jena koji je zabeležen prošlog mjeseca, prenosi Rojters.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost zelene novčanice prema korpi rivala, oslabio je za 0,3 procenta na 105,61 poena, za nijansu ispod njegovog najnižeg nivoa s početka jula, pošto su trgovci smanjili svoje duge pozicije u dolaru, pokazuju najnoviji nedjeljni podaci o pozicioniranju.

Jaz između prinosa na 10-godišnje američke obveznice i na ekvivalentne japanske dužničke hartije je sveden na najuži raspon u posljednja skoro četiri mjeseca na oko 245 baznih poena, što je umanjilo privlačnost dolara.

Evro bilježii neznatnu promjenu i trguje se na nivou od 1,0235 dolara, konsolidujući se na sredini svog raspona u okviru kojeg se kretao tokom posljednjih nedjelju i po dana.

Austrijski dolar je danas ojačao prema američkom rivalu za 0,3 posto na 0,7012 američkih dolara, što je blizu njegovog šestonedjeljnog maksimuma od 0,7032 dolara, uoči sutrašnje sjednice centralne banke Australije na kojoj se očekuje da će referentna kamata biti podignuta za 50 baznih poena na 1,85 procenata.

To bi bilo četvrto povećanje kamate od maja i najagresivnije pooštravanje australijske monetarne politike u posljednjih više decenija, dodaje Rojters.

Tagovi: